7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Κ. Αχ. Καραμανλής: Προς περιβαλλοντική αδειοδότηση η μελέτη χάραξης του ΒΟΑΚ

Προς περιβαλλοντική αδειοδότηση η μελέτη χάραξης του ΒΟΑΚ

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος οδεύουν, στο επόμενο τρίμηνο, οι μελέτες του υπουργείου Υποδομών για την τελική χάραξη του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρη Μαμουλάκη για την «ανάγκη αναβάθμισης των πέντε ανισόπεδων κόμβων του ΒΟΑΚ στην περιοχή του Ηρακλείου», ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε ότι ολοκληρώθηκε όλο το εύρος των προμελετών, «καταλήξαμε σε τελική χάραξη, και στο επόμενο τρίμηνο θα καταθέσουμε όλες αυτές τις μελέτες στο ΥΠΕΝ για να πάρουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο του έχει αναθέσει από τις 09/11/2020, σύμβαση συμβούλων για να εξετάσουν και τα ζητήματα των 5 κόμβων στο Ηράκλειο, συμπεριλαμβανομένων και των παρακάμψεων στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Όπως είπε, τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης αναμένονται εντός Φεβρουαρίου. Σημείωσε πάντως ότι οι κόμβοι στο Ηράκλειο, που εκτείνονται σε μήκος 7 χλμ, δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και χρόνια. Το οδόστρωμά τους είναι σε κακή κατάσταση και αυτό δημιουργεί τεράστια ζητήματα οδικής ασφάλειας είπε ο υπουργός Υποδομών, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το έργο ΒΟΑΚ προχωρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Για την πορεία του έργου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το μόνο που είχε κάνει ήταν ένα διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς μελέτες και χωρίς διόδια, δηλαδή χωρίς χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χ. Μαμουλάκης μίλησε για προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για τον ΒΟΑΚ. Μέχρι την ανάθεση της μελέτης τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, επί 16 μήνες, είπε ο κ. Μαμουλάκης, Τέλος, ζήτησε το πλήρες χρονοδιάγραμμα του έργου, τουλάχιστον έως την εγκατάσταση του αναδόχου.

Όσον αφορά την Εγνατία Οδό, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ (Α' Θεσσαλονίκης) Γιάννη Δελή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής δήλωσε πως οι χρήστες του οδικού άξονα θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι. Δέσμευσή μας είναι η αναβάθμιση του δρόμου και η παροχή υψηλών υπηρεσιών στον χρήστη, είπε ο κ. Καραμανλής σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση αλλά για παραχώρηση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ερωτηθείς για το μέλλον των εργαζομένων της «Εγνατία ΑΕ», είπε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε νέα έργα, όπως αυτό του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ) που θα κάνει παρεμβάσεις σε 7.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ