Προς παράταση τα περιοριστικά μέτρα μια με δυο εβδομάδες
Lockdown

Προς παράταση τα περιοριστικά μέτρα μια με δυο εβδομάδες

Στην παράταση του lockdown τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα, στην Αττική, οδηγούν οι εξελίξεις στην πορεία της πανδημίας, καθώς τα υψηλά κρούσματα σε τετραψήφιο αριθμό που καταγράφονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα και οι ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ με τις πληρότητα των ΜΕΘ στο 89%, και τις αθρόες εισαγωγές ασθενών με Covid-19  απομακρύνουν οποιαδήποτε σκέψη για άρση των περιοριστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.147 νέα κρούσματα της νόσου -αριθμός ρεκόρ για το 2021-, ενώ στην Αττική εντοπίστηκαν 1.047 νέες λοιμώξεις, υπερβαίνοντας το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων την ημέρα για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα.

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στις κόκκινες περιοχές, όπως στην Αττική, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για επιστροφή στην κανονικότητα με την απελευθέρωση των μετακινήσεων και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη σημερινή προγραμματισμένη ενημέρωση για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Όλα δείχνουν ότι ότι ενδεχόμενο να ξεκινήσει το λιανεμπόριο, αλλά και τα σχολεία από τις αρχές Μαρτίου απομακρύνεται σταδιακά και μετατίθεται για αρχή στις 8 του ιδίου μήνα, με τους ειδικούς ωστόσο να έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για περαιτέρω παράταση του lockdown έως τις 15 Μαρτίου. 

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί μέχρι την Παρασκευή, όταν και θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, λαμβάνοντας υπόψιν και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες, με το βλέμμα να είναι στραμμένο τόσο στις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ όσο και στην εξάπλωση του ιού στον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, ήδη οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για οποιαδήποτε πιθανότητα άρσης των περιοριστικών μέτρων, πριν τις 15 Μαρτίου, όπως ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση, μιλώντας στο ΣΚΑΪ πως «ακόμη και εάν παραταθεί για δύο εβδομάδες το lockdown ενδέχεται να μην είναι αρκετό αν εφαρμοστεί όπως τώρα»

Σύμφωνα με τον ίδιο  η αποτελεσματικότητα των περιορισμών δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν οι επιστήμονες ανά εβδομάδα και ο ιός με κάποιο τρόπο συνεχίζει να μεταδίδεται. «Το κλείσιμο δραστηριοτήτων» τόνισε ο καθηγητής, «γίνεται για να μειωθεί επαρκώς η ανθρώπινη επαφή - κυρίως η απρόσεκτη, ωστόσο πολίτες πάνε σε ό,τι είναι ανοιχτό, όπως για παράδειγμα το συνεργείο για να κάνουν τη βόλτα τους».

Στο ερώτημα εάν χρειάζονται περισσότερα περιοριστικά μέτρα, αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που φέρει ο κάθε πολίτης να φορά σωστά τη μάσκα του, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να μπούμε στη λογική της διπλής μάσκας ή της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

Επεσήμανε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει σταθερός περί τα 23 με 25 θύματα ημερησίως ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με 3.000 ημερήσια κρούσματα οι νεκροί έφτασαν τους 120. Απέδωσε την αισθητή αυτή πτώση του ποσοστού θνητότητας στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Αντίστοιχα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης χαρακτήρισε «παρακινδυνευμένη» την άρση του lockdown πριν τις 15 Μαρτίου. «Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε, επισημαίνοντας πως είναι «παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα», πριν τις 15 Μαρτίου.

Μιλώντας στον Ant1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, εξήγησε ότι θεωρεί καλύτερη ημερομηνία το άνοιγμα μετά τις 15 Μαρτίου, διότι το φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό, κάτι που σημαίνει πως «τα μέτρα δεν αποδίδουν, δεν ξέρω κι αν εφαρμόζονται». Αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» την εν λόγω ημερομηνία για την άρση του lockdown. 

Επίσης, σε άλλες δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαϊδης τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσιάζει μια μικρή ύφεση της τάξης του 16% τις τελευταίες τρεις ημέρες και δεν μειώνεται σημαντικά παρότι έχουν περάσει δέκα ημέρες από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια ημερησίως. Όπως εξήγησε από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν.

Ακόμα, το άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφετεριών και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους με συγκεκριμένο ωράριο, καθώς και το click in shop στα καταστήματα προτείνει ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, επισημαίνοντας ότι λόγω των υψηλών κρουσμάτων είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες. Ανέφερε πως το άνοιγμα των παραπάνω να γίνει με υγειονομικά μέτρα, ενώ για τα καταστήματα να υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας τους έως τις 7 το απόγευμα και τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού, το λεγόμενο click in shop.

Αντίθετα, τη ριζική διαφωνία του με το άνοιγμα του λιανεμπορίου με 3ωρο μήνυμα για τους πολίτες λέγοντας ότι τίποτα δεν διασφαλίζει πως οι πολίτες δεν θα στείλουν την ίδια ώρα μήνυμα και να μαζευτούν για παράδειγμα όλοι στις 11 το πρωί στην Ερμού εξέφρασε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι θα είναι καλύτερα το λιανεμπόριο να ανοίξει με ραντεβού, με το λεγόμενο click in shop και με αυστηρά μέτρα σχετικά με τον αριθμό των καταναλωτών ανά κατάστημα.