8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Προς παράταση μιας εβδομάδας τα μέτρα - Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή

Προς παράταση μιας εβδομάδας τα μέτρα - Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων με θέμα την παράταση ή μη των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και την ψυχαγωγία, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για επικρατέστερο σενάριο την παράτασής τους κατά μια εβδομάδα, ενώ υπό εξέταση θα τεθεί το μέτρο απαγόρευσης της μουσικής με προοπτική την άρση του.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, οπότε στην περίπτωση χρονικής επέκτασής τους θα εφαρμοστούν τουλάχιστον έως τις 7 Φεβρουαρίου.

Ένας νέος παράγοντας που θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις, εκτός από τους επιδημιολογικούς δείκτες, την εξέλιξη των κρουσμάτων, την πορεία των εμβολιασμών και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα είναι και οι επιπτώσεις από την κακοκαιρία «Ελπίς» που επηρέασε το ρυθμό προόδου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που θα ισχύουν έως το τέλος Ιανουαρίου είναι:

- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.