Προς νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης η Σκωτία;

Προς νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης η Σκωτία;

Η απόφαση διενέργειας νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, θα ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, είπε ο Σκοτσέζος βουλευτής και ηγέτης της παράταξης των «Πράσινων», Ross Greer, το κόμμα του οποίου θα μπορούσε να αναδειχθεί κομβικός σύμμαχος για την πρωθυπουργό της Σκωτίας Nicola Sturgeon.

Όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Fortune, το χρονικό σημείο ενός πιθανού νέου δημοψηφίσματος – το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Σκωτσέζοι δεν το επιθυμούν - θα καθοριστεί από τις συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ισχυρίζεται ο Ross Greer, βουλευτής που ήταν βασικός υποστηριχτής της εκστρατείας για να ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 2014.

«Δουλεύουμε για ένα χρονοδιάγραμμα τώρα, διότι εντός ενός μηνός, πρόκειται να συζητηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 50 (το οποίο θα ορίσει και τυπικά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση)».

«Αυτή θα είναι και η χρονική περίοδος κατά την οποία σχεδόν σίγουρα, θα καταστεί σαφές εάν θα πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα. Οπότε αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο θα πρέπει να εκκινήσουμε και να προωθήσουμε την εκστρατεία μας» δήλωσε στη Herrald τη Κυριακή ο Greer.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν το 2014 με ποσοστό 55% υπέρ, και 44% κατά, της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη για νέο δημοψήφισμα. Παράλληλα την Πέμπτη ο Υπουργός Αμύνης της Βρετανίας Michael Fallon παρουσιάστηκε πολύ αρνητικός στο διευκολυνθεί ένα νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας, λέγοντας στους Σκωτσέζους «ξεχάστε το».

Η Σκωτία είναι το μόνο από τα 4 έθνη, του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, κάτι που πυροδότησε την συζήτηση για την πιθανότητα διενέργειας νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας.