Προς αυστηρό lockdown Αχαΐα, Ρέθυμνο, Εύβοια - Τι ισχύει για Θεσσαλονίκη

Προς αυστηρό lockdown Αχαΐα, Ρέθυμνο, Εύβοια - Τι ισχύει για Θεσσαλονίκη

Στο επίκεντρο της προσοχής ειδικών και κυβέρνησης βρίσκονται τέσσερις περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού. Ένα βήμα πριν την αυστηροποίηση των μέτρων Εύβοια, Αχαΐα και Ρέθυμνο, ενώ αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρού lockdown και στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση της Επιτροπής είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Ενδεικτικά της ανησυχίας των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στις παραπάνω περιοχές είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία των προηγούμενων ημερών που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων και συνεπακόλουθα και της πίεσης που ασκείται στο σύστημα Υγείας.

Στην Αχαΐα την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 93 νέα κρούσματα κορονοϊού και η Εύβοια 35. Την Τετάρτη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε καταγράψει ακόμη περισσότερες μολύνσεις (112) και η Εύβοια 57. Θυμίζουμε πως σκληρό lockdown έχει επιβληθεί ήδη μόνο στην πόλη της Πάτρας, στην Αχαΐα.

Όσο για το Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν ακόμη 12. Η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορονοϊού, με το Ηράκλειο να καταγράφει και αυτό 24 κρούσματα τόσο χθες όσο και σήμερα.

Καλύτερη η εικόνα στην Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, τηρουμένων των αναλογιών, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να παρουσιάζει βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα. Ωστόσο, υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που προτείνουν να ληφθούν αμέσως πιο αυστηρά μέτρα αλλά και συνάδελφοί τους που είναι υπέρ της αναμονής.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, πάντως, η συμπρωτεύουσα επέστρεψε στον τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, με 101 μολύνσεις την Τετάρτη και 129 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Στα ίδια αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Εκείνο που θα βαρύνει υπέρ της μίας ή της άλλης πρότασης είναι και η εικόνα του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, στοιχεία για την οποία θα παρουσιάσει, το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους.