Προς αποβολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Προς αποβολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Προς αποβολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών οδεύει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, καθώς εχθές το απόγευμα της Τετάρτης, υψηλόβαθμα στελέχη του κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Οργάνωσης, Νικόλαο Οικονομόπουλο και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, ότι «ξεπαγώνουν» τις διαδικασίες για την αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Διεθνή Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με το skai.gr, η κίνηση αυτή έρχεται ως απόρροια της αδυναμίας της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να βάλει τέλος στην κακοδιαχείριση και να συμμορφωθεί με όσα επανειλημμένα του έχουν ζητηθεί.

Συγκεκριμένα, έχουν παραβιασθεί όλες οι εθνικές και διεθνείς συμφωνίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμο το νέο καταστατικό του, να μην έχει ενταχθεί ικανός αριθμός νέων μελών στην οργάνωση και να μην είναι σε θέση αυτή να πραγματοποιήσει μέσα στον τρέχοντα Οκτώβριο νέα Γενική Συνέλευση.

Σημειώνεται δε, ότι η αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία (Ερυθρών Σταυρών), συνεπάγεται την αναστολή όλων των εν εξελίξει προγραμμάτων της Οργάνωσης στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: 

«Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην αποπεμφθεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός την προηγούμενη περίοδο και μάλιστα με δική μας πρωτοβουλία η διοίκηση Αλεξανδρή είναι αυτή που έκανε αδιάβλητες εκλογές. Είναι το μόνο κριτήριο που μπορέσαμε να εκπληρώσουμε σε αυτά που θέτει η επιτροπή διαμεσολάβησης της διεθνούς ομοσπονδίας. Τα υπόλοιπα, δηλαδή να αλλάξει το καταστατικό, να εγγραφούν μέλη και να γίνουν εκλογές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είναι ευθύνη της παρούσας διοίκησης, η οποία οφείλει να υλοποιήσει τη συμφωνία που έχει με την κυβέρνηση και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Τίποτα άλλο δεν έχω εγώ να πω, είναι δική τους ευθύνη».

Σε ερώτηση για το εάν ο χρόνος επαρκεί ο κ. Μπασκόζος απάντησε «εάν δείξουν καλή διάθεση ναι».