Προς άνοιγμα τα κομμωτήρια - Μικρά προσεκτικά βήματα εισηγείται η Επιτροπή

Προς άνοιγμα τα κομμωτήρια - Μικρά προσεκτικά βήματα εισηγείται η Επιτροπή

«Δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας κάνοντας λόγο για «καμπανάκια» μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία. Σημείωσε ότι οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα. 

Το προσεχές Σάββατο ή Κυριακή αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια, στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, έπειτα από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως επισημαίνει, θα προηγηθεί άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ωστόσο, οι τελικές και συνολικές ανακοινώσεις ενόψει εορτών αναμένονται την Παρασκευή στις 12.30 μ.μ. από τον κ. Πέτσα. Η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση θα είναι να γίνουν μικρά προσεκτικά βήματα, όπως το άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων, για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει, επισήμανε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Στα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι η λειτουργία της αγοράς και των εκκλησιών, αλλά και το πλαίσιο των μετακινήσεων τις γιορτινές ημέρες. «Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί το άνοιγμα της αγοράς» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι υπάρξει θα είναι μετρημένο».

Την ίδια στιγμή απέκλεισε στην παρούσα χρονική συγκυρία η κυβέρνηση να πάει σε σπαστά μέτρα ενώ τόνισε ότι «η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα από κυβερνητικά στελέχη στην περίπτωση που τελικά λειτουργήσει το λιανεμπόριο θα υπάρξει και ελαστικοποίηση του βραδινού ωραρίου για τις μετακινήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στα μαγαζιά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ ότι οι αποφάσεις είναι ίδιες με του Απριλίου, το lockdown είναι αυστηρό ήδη, και πρόσθεσε: «Το σχολικό έτος μπορεί να αναπληρωθεί εφόσον προστεθούν ώρες, ο τζίρος που χάνεται από τις επιχειρήσεις δεν αναπληρώνεται»

Θα γίνουν ανακοινώσεις συνολικά και θεσμικά, το click away θα μπορούσε να είναι μια λύση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την λιανική πώληση, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε πως όσον αφορά τα επόμενα βήματα, «Όταν εγκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι oι οποίοι συνεδριάζουν θα τα πούμε.»

Αυτή την Κυριακή επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα σούπερ μάρκετ, ενώ είναι προαιρετικό για όποιο θέλει να ανοίξει, ξεκαθάρισε.

Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει ούτως ή άλλως σταδιακά και με πολλή προσοχή, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν δραστηριότητες, όπως η εστίαση, η διασκέδαση, τα σχολεία κλπ.