Προς αναζωπύρωση της διαμάχης Βερολίνου - ΔΝΤ;

Προς αναζωπύρωση της διαμάχης Βερολίνου - ΔΝΤ;

Η νέα ύφεση της ελληνικής οικονομίας ενδέχεται να φέρει νέα αναταραχή στο Βερολίνο. Διότι εάν το ΔΝΤ αποφάσιζε να τραβήξει την πρίζα, αυτό θα είχε πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τη Γερμανία, σύμφωνα με την Handeslblatt.

Συρρίκνωση εμφάνισε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 το ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, παρουσίασε πτώση κατά 0,5% έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2015 και κατά 1,4% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2015. Οι αρχικές εκτιμήσεις της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, κατά 0,4% και 1,3% αντίστοιχα.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, παρατηρεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα. «Οι αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξάνουν τις πιθανότητες κορύφωσης της σύγκρουσης μεταξύ του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης», σχολιάζει προς την εφημερίδα ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ. «Το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας χωρίς μια ρητή δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για μια σαφή ελάφρυνση του χρέους, γίνεται όλο και πιο απίθανο», εκτιμά ο ειδικός.

Το δίλημμα του Βερολίνου

Υπό αυτή την έννοια, όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον ενός εξαιρετικά δύσκολου διλήμματος: «(…) Είτε να αθετήσει την υπόσχεση που αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είτε να φέρει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους προς ψήφιση στη γερμανική Βουλή».

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, η εκτίμηση του Μαρσέλ Φράτσερ έχει ένα σοβαρό υπόβαθρο: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας είναι μια προϋπόθεση που έχει θέσει η Bundestag και ο κυβερνητικός συνασπισμός συνολικά (…). Το κοινοβούλιο αξιώνει (τη συμμετοχή του ΔΝΤ) από τον υπουργό Οικονομικών - όπως και τα κοινοβούλια άλλων χωρών της ευρωζώνης. Χωρίς το ΔΝΤ η Bundestag δεν θα συνέχιζε να συμπράττει», γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ο Β. Σόιμπλε επιμένει στην ενεργό συμμετοχή του Ταμείου όχι μόνον λόγω της εμπειρίας του στην αντιμετώπιση κρίσεων αλλά και για αμιγώς οικονομικούς λόγους.

Λιγότερο δραματικά αξιολογεί την κατάσταση ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου Κλέμενς Φυστ. «Τα προγράμματα εξυγίανσης της Ελλάδας βασίζονται σε συστηματικά μη ρεαλιστικές προσδοκίες ανάπτυξης», εκτιμά ο Φυστ στην Handelsblatt, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ έχει συμπράξει σε αυτό. Η πολιτική αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, συνοδεύεται και από μια υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της Ελλάδας να αντεπεξέρχεται στις δανειακές της υποχρεώσεις. «Εντούτοις στις μεμονωμένες επιδόσεις τριμήνων μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις (…) και το να συμπεραίνει κανείς ότι όλη η χρονιά δεν θα πάει καλά, είναι πρόωρο».

Πηγή: skai.gr