Προς αναβολή οι εκλογές στη Λιβύη - Οι επιδιώξεις των «μνηστήρων», οι προσδοκίες των πολυεθνικών

Προς αναβολή οι εκλογές στη Λιβύη - Οι επιδιώξεις των «μνηστήρων», οι προσδοκίες των πολυεθνικών

Σε επικίνδυνες ατραπούς απειλούν να οδηγήσουν τη Λιβύη, δυνάμεις που βλέποντας ορατό το ενδεχόμενο να αποτύχουν στις εκλογές οι υποψήφιοι που στηρίζουν, καλούν σε αναβολή των εκλογών για… μερικούς μήνες, απειλώντας ότι δε θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα εάν οι εκλογές διεξαχθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου.

Το Ανώτερο Συμβούλιο του Κράτους (HCS) το οποίο ελέγχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και δεν έχει επίσημη θεσμική νομιμοποίηση, πρότεινε προ ημερών την αναβολή των εκλογών για δυο μήνες υποστηρίζοντας λόγω της απουσίας «επίσημων συνταγματικών και νομικών κανόνων και ενώ η ένταση συνεχίζεται όπως και εξωτερικές παρεμβάσεις... Ο Αντιπρόεδρος του HCS προειδοποίησε ότι δεν θα αναγνωριστούν τα αποτελέσματα εφόσον οι εκλογές γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου.

Το HCS εδρεύει στη Δυτική Λιβύη και συνδέεται και με την Τουρκία και είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με την Ανατολική Λιβύη, το Κοινοβούλιο και τον πρόεδρο του Ακιλα Σάλεχ και τον αρχηγό του LNA στρατηγό Χαλίφα Χαφταρ. Και οι δυο είναι υποψήφιοι στις Προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο στρατηγός Χαφταρ, μαζί με τον υιό Κανταφι είναι δυο από τους πιθανούς νικητές των εκλογών.

Ο πρόεδρος του HCS Χαλιντ Μίσρι εκ των ηγετών των Αδελφών Μουσουλμάνων δεν κατέρχεται ο ίδιος στις εκλογές αλλά εκτιμάται ότι θα υποστηρίξει τον νυν πρωθυπουργό Νμτπεϊμπά, με τον οποίο τους συνδέει εκτός των άλλων η στενή σχέση με την Τουρκία.

Και μόνο το γεγονός όμως ότι απειλεί ότι δε θα αναγνωριστούν τα αποτελέσματα δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και υπονομεύουν τη διαδικασία ομαλοποίησης της κατάστασης.

Έτσι οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες είναι κρίσιμες για τη Λιβύη καθώς εάν δεν υπάρξει συμφωνία όλων είτε για διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου είτε για αναβολή τους για μερικές εβδομάδες.

Στο εσωτερικό της Λιβύης παίζεται ένα δύσκολο και επικίνδυνο παιγνίδι, καθώς η αναβολή των εκλογών για τεχνικούς όμως λόγους για 1-2 εβδομάδες είναι κάτι που προωθούν τόσο οι δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης όσο και ο Μπασάγκα.

Όμως σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε αναβολή μεγαλύτερη, τότε τόσο οι Χαφταρ και Σαλεχ όσο και ο Μπασάγκα, επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα μεταβατική κυβέρνηση ώστε να μη δοθεί η ευκαιρία στον Ντμπεϊμπά να ισχυροποιήσει τη θέση του και να εκμεταλλευθεί την παρουσία του στη θέση του πρωθυπουργού προκειμένου να χειραγωγήσει τις εκλογές προς όφελος του.

Αυτό είναι κάτι που θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις καθώς ο Ντμπεϊμπά που ο ίδιος είχε δηλώσει όταν ανέλαβε την προσωρινή κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο ότι δεν θα διεκδικήσει την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου, δεν θα υποχωρήσει εύκολα, απαιτώντας να διατηρήσει τη θέση του πρωθυπουργού.

Όμως η σπουδή της διεθνούς κοινότητας για προώθηση της πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Λιβύης όπου αναγκαία προϋπόθεση είναι η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, δεν είναι απλώς θεωρητική και γεωστρατηγική, αλλά έχει και σαφές οικονομικό περιεχόμενο.

Οι πετρελαϊκές εταιρίες της Ευρώπης, οι ξένες εταιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατασκευαστικές και εταιρίες επικοινωνιών επιθυμούν να τελειώσει το συντομότερο η πολιτική εκκρεμότητα της Λιβύης και να μπορέσουν έτσι να μπουν δυναμικά σε μια χώρα η οποία διψάει για ξένες επενδύσεις και είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές πετρελαίου στη γειτονιά της Ευρώπης.

Η γαλλική TOTAL, η ιταλική ΕΝΙ, η Royal Dutch Shell Plc είναι έτοιμες να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στον πετρελαϊκό τομέα και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας ενώ από κοντά ακολουθούν εταιρίες της Γερμανίας, της Τουρκίας αλλά και της Ρωσίας σε έναν ανταγωνισμό για το μεγάλο «φιλέτο» της Λιβύης η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω της εγγύτητας της με την Ευρώπη. Η ανοικοδόμηση της Λιβύης αλλά και η αποκατάσταση των υποδομών μετά από τον δεκαετή καταστροφικό εμφύλιο, δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για τις ξένες εταιρίες.

Όμως η πολιτική ρευστότητα και ο κίνδυνος τα σημερινά συμβόλαια με μια προσωρινή κυβέρνηση να μην αναγνωριστούν από την επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα στη χώρα εξ ου και η πίεση όλων των διεθνών παικτών για να υπάρξουν ομαλές εκλογές και συμφωνία ότι το αποτέλεσμα τους θα γίνει αποδεκτό.

Η ύπαρξη δεκάδων αυτονομημένων και ανεξέλεγκτων ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων οι οποίες δεν ελέγχουν μόνο γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας αλλά ακόμη και γειτονιές της Τρίπολης αυξάνουν την επικινδυνότητα για εκτροπή και επιστροφή της Λιβύης στο χάος, έναν χρόνο μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.