«Πρόωρη η συζήτηση για το τι θα ανοίξει εντός Απριλίου»
Ηλ. Μόσιαλος

«Πρόωρη η συζήτηση για το τι θα ανοίξει εντός Απριλίου»

Πρόωρη χαρακτήρισε τη συζήτηση για το τι θα ανοίξει και τι όχι μέσα εντός Απριλίου ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζοντας πως «αν διατηρηθεί η ισχύουσα κατάσταση, τότε θα μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα οργανώσει τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα». 

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό σημείωσε ότι «δεν λέει κανείς ότι πρέπει να ανοίξει κάτι μέσα στον Απρίλιο, ενώ ως πρώτο βήμα οργάνωσης «είναι να δούμε τι προγραμματίζουν άλλες χώρες που τα έχουν πάει σχετικά καλά όπως η χώρα μας» υπενθυμίζοντας ότι «δεν θα είχαμε τέτοια ερωτήματα πολυτελείας αν ήμασταν όπως η Ιταλία, η Ισπανία».

Ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι «έχω μια μικρή αγωνία διατήρησης της κατάστασης» καθώς «έρχεται Πάσχα και ο κόσμος θέλει να βγει έξω. Κι εγώ δεν έχω βγει ούτε λεπτό 26 ημέρες αλλά κάθε φορά σκέφτομαι πού είναι άλλες χώρες».

Σημείωσε ακόμη ότι «μετά να δούμε πώς θα επιστρέψουμε στην μερική κανονικότητα» εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη κανονικότητα χωρίς φαρμακευτική κάλυψη και εμβόλιο». Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι «μέσα στον Μάιο θα έχουμε αποτέλεσμα για τα φάρμακα καθώς γίνονται 100 κλινικές δοκιμές».

«Όταν θα πάρουμε αποφάσεις σχετικής χαλάρωσης αυτό θα πρέπει να γίνει σε αντανάκλαση της κατάστασης στη χώρα», είπε ο κ. Μόσιαλος, ενώ για τα σχολεία επανέλαβε πως έκκλησή του είναι «η απόφαση να ανοίξουν να ληφθεί με περισσότερα στοιχεία» διευκρινίζοντας ότι ίσως θα πρέπει να ανοίξει ένα μέρος των σχολείων ή να ανοίξουν με ζώνες, να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Αναφερόμενος στην πρότασή του η ΕΕ να αγοράσει τις πατέντες για φάρμακα και εμβόλια ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ότι «μπορεί να γίνει ένα ταμείο παγκόσμιο για να αγοραστούν οι πατέντες με τη συμμετοχή των χωρών με όση οικονομική δυνατότητα έχουν. Εδώ θέλουμε διασπορά του εμβολίου. Μετά την πρόταση τη δική μας έκανε πρόταση ο Μπιλ Γκέιτς ότι θα χρηματοδοτήσει επτά παραγωγικές μονάδες για παραγωγή εμβολίου. Η ελληνική πρόταση είναι πρακτική αν υπάρξει ανακάλυψη να γίνει κοινό αγαθό με λογική αποζημίωση του παραγωγού».