7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Προϋπολογισμός: Προοπτική για μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2021 - Πάνω από τους στόχους τα έσοδα του Μαΐου

Προοπτική για μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2021 - Πάνω από τους στόχους τα έσοδα του Μαΐου
Shutterstock

Ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει προς το πάνω την πρόβλεψη της για την φετινή πορεία του ΑΕΠ αφήνει η κυβέρνηση μετά την αποτύπωση μικρότερης ύφεσης στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους στόχους. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, η ύφεση συγκρατήθηκε στο -2,3%. Στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκαλύπτουν το ποια ήταν η αρχική πρόβλεψη για το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, αρμόδιο στέλεχος παραδέχεται ότι είχε προβλεφθεί υπερδιπλάσια ύφεση σε σχέση με αυτή που προέκυψε. Ωστόσο, η «επίσημη» αναθεώρηση δεν θα γίνει άμεσα καθώς το οικονομικό επιτελείο θα περιμένει να σχηματίσει καλύτερη εικόνα για την πορεία του ΑΕΠ και στο β’ τρίμηνο.

«Σε δημοσιονομικό επίπεδο, από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του μηνός Μαΐου προκύπτει ότι τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,981 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, παρά τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα λόγω των lock-down στους μήνες που προηγήθηκαν.

Σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (2,658 δισ. ευρώ), η αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη και ανέρχεται σε 12,2%.

Τα στοιχεία αυτά συνάδουν με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για καλύτερες των προσδοκιών εξελίξεις στην οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2021 και επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο ταχύτερης ανάκαμψης σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις της κυβέρνησης» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Μάιο.

Το χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο Ανάκαμψης

Τέσσερα στάδια μένει να ολοκληρωθούν για να φτάσουμε στην εκταμίευση των πρώτων πόρων:

1. Το πρώτο στάδιο είναι η έγκριση του ελληνικού σχεδίου (σήμερα αποστέλλεται στην τελική του μορφή) από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Η Ελλάδα θα μπει στο πρώτο κλάμπ των χωρών που θα λάβουν την σχετική έγκριση κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον μήνα.

2. Το αργότερο μέσα σε έναν μήνα από την έγκριση του Σχεδίου, Το Συμβούλιο Αρχηγών θα δώσει τη δική του έγκριση.

3. Μέχρι να περάσει το ελληνικό σχέδιο από το Συμβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν θα προετοιμάζει την λεγόμενη επιχειρησιακή συμφωνία η οποία περιλαμβάνει όλους τους επιμέρους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα.

4. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα έρθει στη Βουλή

Ο στόχος για την εκταμίευση της προκαταβολής μέσα στον Ιούλιο παραμένει αν και δεν αποκλείεται να φτάσουμε στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου για να εισρεύσουν τα 7,9 δις. ευρώ (εκ των οποίων το ένα τέταρτο υπό μορφή δανείων).