7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Προκλητική τουρκική ανακοίνωση: «Ελλάδα και Κύπρος κλιμακώνουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο»

Προκλητική τουρκική ανακοίνωση: «Ελλάδα και Κύπρος κλιμακώνουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο»

Νέα προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο για ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κάνει λόγο για «παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», ενώ απειλεί εμμέσως με θερμό επεισόδιο αναφέροντας ότι λαμβάνονται μέτρα στο «πεδίο».

Για μια ακόμα φορά, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας από πλευράς» της Ελλάδας και της Κύπρου και για «μονομερείς ενέργειες» που «αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘ΤΔΒΚ’ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται και στις έρευνες που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα ήδη έχει αντιδράσει στην παρουσία του Nautical Geo στην Κρήτη με αντι-Navtex.

Πιο αναλυτικά, σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο αναρτήθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφορικά με «τις δραστηριότητες της Ελλάδας και της ‘Ε/Κ Διοίκησης’ που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», καταγράφονται τα ακόλουθα:

«Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τις εντάσεις που βιώνονται τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και της ‘Ε/Κ Διοίκησης’ περί θαλασσίων ζωνών και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘ΤΔΒΚ’ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι, και η ‘ΤΔΒΚ’, ο συνιδιοκτήτης του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στη ‘Ε/Κ πλευρά’ στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων.

Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η ‘Ε/Κ Διοίκηση της Κύπρου’ προσπάθησαν να προχωρήσουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι, εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η ‘Ε/Κ Διοίκηση της Κύπρου’ ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξάγει έρευνες κατά τρόπο που παραβιάζει τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ και την υφαλοκρηπίδα της χώρας μας από 3 Οκτωβρίου, με πλοίο που φέρει σημαία της Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας. Η ‘Ε/Κ Διοίκηση’ ανακοίνωσε ότι και τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού.

Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο τραπέζι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της ‘Ε/Κ Διοίκησης’ και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν θέση υπέρ αυτών των δράσεων.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ στην Ανατολική Μεσόγειο.»