Προκλητική ρητορική Τσαβούσογλου, παραμονή διερευνητικών

Προκλητική ρητορική Τσαβούσογλου, παραμονή διερευνητικών

Προκλητική ρητορική που δεν συνάδει με ένα κλίμα ένδειξης καλής θέλησης προετοιμασίας για έναρξη διερευνητικών επαφών, ακολουθεί η Τουρκία και ενώ εντείνεται η διεθνής πίεση για επιστροφή στην διπλωματική οδό. Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις 23-24 Σεπτεμβρίου, οπότε και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, ο Μ.Τσαβούσογλου επιμένει να στέλνει μηνύματα, ικανά να τινάξουν στον αέρα το κλίμα ενόψει των διερευνητικών, όπως το χθεσινό.

«Oταν τελειώσει την συντήρηση το Oruc Reis, αυτό θα επιστρέψει στις θάλασσες», δήλωσε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk, είπε ότι αυτός που καθορίζει πόσες έρευνες θα κάνει το πλοίο σε μια περιφέρεια, είναι ο υπ. Ενέργειας.

“Στις σεισμικές έρευνες, το πλοίο πηγαίνει από την ανατολή στη δύση, από τον βορρά στο νότο και ρίχνει καλώδια. Βγάζουμε Navtex ανά περιοχή δράσης. Είπαμε πως αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν διάρκεια 90 ημερών. Υπάρχει προκαθορισμένη περιοδική συντήρηση για τα πλοία αυτά. Έπειτα από τη συντήρηση αυτή, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι και βγαίνει στις θάλασσες. Επιστρέφει στα καθήκοντά του. Τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός επέστρεψαν στην περιφέρεια και κάνουν τη δουλειά τους. Η συντήρηση κρατά μερικές εβδομάδες», όπως ανέφερε.

Ενώ δηλαδή επίκειται η ανακοίνωση για επανάληψη των διερευνητικών επαφών ακόμη και πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Τούρκος ΥΠΕΞ με την ρητορική του ενισχύει τις αμφιβολίες κατά πόσο η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την αποκλιμάκωση. Είχε προηγηθεί ένα αποκαλυπτικό του άρθρο (στην Καθημερινή) μέσω του οποίου επιχειρούσε να επιβάλει όρους και προϋποθέσεις που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί, εντάσσοντας ταυτόχρονα τον ελληνοτουρκικό διάλογο στο πλαίσιο των ηγεμονικών περιφερειακών επιδιώξεων της Τουρκίας.

Σε παρόμοιο μήκος κινήθηκε και χθες, κατηγορώντας την Ελλάδα για μαξιμαλιστική συμπεριφορά. “Εμείς αυτό που λέμε είναι πως διαπραγματευόμαστε με όλους. Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε θέσεις και θέλουμε να τις βγάλουμε μπροστά. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αδύναμες, δεν θέλουν να βρεθεί λύση σε σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να συζητήσουμε για το συνολικό πακέτο, όχι για κάθε ένα ξεχωριστά. Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια λογική κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα ότι έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για χρόνια, προσπαθώντας να αποκλείσουν την Τουρκία από αυτές. “Είδαμε πως οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν και ξεκινήσαμε δραστηριότητες με δικά μας πλοία. Κινηθήκαμε με αυτό τον τρόπο, επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα, ο πρόεδρός μας λέει πως μπορούμε να συζητήσουμε με όλους, εκτός από τους Έλληνες. Και είπε στη Μέρκελ πως πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματά μας”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.