Προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Παπαευαγγέλου

Προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Παπαευαγγέλου

Προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων και στη χώρα μας από την εμπλοκή του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, τέως αντιπροέδρου της εταιρείας Jumbo, στην υπόθεση πώλησης ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές, διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Η παραγγελία δόθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα προκειμένου να εξεταστούν οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές.

Σύμφωνα με έρευνα των κινεζικών αρχών, ο κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρεία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS.

Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζα» (και των προνομίων της).

Η διοίκηση της Jumbo πάντως ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρεία, ενώ αποδέχτηκε και την παραίτησή του.