Πρώην υπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας συνελήφθη στις ΗΠΑ

Πρώην υπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας συνελήφθη στις ΗΠΑ

Πρώην υπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο, 57 ετών, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου του Σέρχιο Μέντες και τρεις αμερικανοί επιχειρηματίες συνελήφθησαν την 21η και την 22η Μαΐου στη Φλόριντα και στην Τζόρτζια, διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τους Αμερικανούς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, βαρύνουν υποψίες ότι από τον Νοέμβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020 δωροδόκησαν με 602.000 δολάρια τους Βολιβιανούς για να εξασφαλίσουν σε αντάλλαγμα δημόσια σύμβαση για την αγορά δακρυγόνων που προορίζονταν για το υπουργείο Άμυνας του κράτους των Άνδεων.

Οι πέντε διώκονται για ξέπλυμα χρήματος και αντιμετωπίζουν ποινές ως και 20 ετών κάθειρξης.

Εξάλλου, σε βάρος του κ. Μουρίγιο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για «στάση» στην πατρίδα του, κατηγορία που βαρύνει επίσης την πρώην μεταβατική πρόεδρο Τζανίνε Άνιες.

Η πρώην γερουσιάστρια της δεξιάς, που κυβέρνησε τη Βολιβία από τον Νοέμβριο του 2019 ως τον Νοέμβριο του 2020, και αρκετοί από τους υπουργούς της κυβέρνησής της αντιμετωπίζουν από τα μέσα Μαρτίου έρευνα για «πραξικόπημα» εναντίον του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Η κυρία Άνιες και δύο πρώην υπουργοί της συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν στη χώρα τους. Στα τέλη του Μαρτίου, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε να αποφυλακιστούν.

Ο κ. Μουρίγιο εγκατέλειψε τη χώρα προτού συλληφθεί.