Πρώην συνεργάτιδα του Flynn φέρνει μπελάδες στον Trump

Πρώην συνεργάτιδα του Flynn φέρνει μπελάδες στον Trump

Η επικύρωση του διορισμού της ΚΤ McFarland για την θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Σιγκαπούρη, εξελίσσεται σ' ένα νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Γερουσίας και του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.

Η McFarland αποτελεί επιλογή του Trump, ενώ οι γερουσιαστές εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η ίδια αποκάλυψε επακριβώς στο Κογκρέσο τις συζητήσεις που είχε με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Michael Flynn σχετικά με τις επικοινωνίες του με Ρώσους αξιωματούχους, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγές της Γερουσίας.

Η McFarland διατέλεσε αναπληρώτρια του Flynn, ενώ το όνομά της βρέθηκε στο επίκεντρο νέας έρευνας μέσα στον Δεκέμβριο κι αφού ο Flynn παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αμφιβολίες σχετικά με την κατάθεση που έχει δώσει η McFarland στο Κογκρέσο.

Πηγές της Γερουσίας δηλώνουν ότι αναμένουν πως ο διορισμός της θα επιστραφεί πίσω στον Λευκό Οίκο με την ολοκλήρωση των εργασιών της φετινής χρονιάς μέσα στις επόμενες ημέρες, εκμηδενίζοντας σχεδόν την προοπτική ανάληψης των διπλωματικών καθηκόντων της. Μετά την δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει ν' αποφασίσει εάν θα επιμείνει στο διορισμό της για την παραπάνω αναφερόμενη θέση, υπό την πίεση της έρευνας που διεξάγεται σχετικά με τις επαφές που είχε ο Flynn με την Ρωσία.

Η επικύρωση του διορισμού της McFarland από την Γερουσία γίνεται επίσης πολιτικά πιο δύσκολη καθώς εάν και πάλι ο πρόεδρος Trump την προτείνει, θα τεθεί στο αναφερόμενο διπλωματικό σώμα μέσα στο 2018, που είναι η χρονιά διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που ο διορισμός της δεν επικυρωθεί από την Γερουσία, θα είναι η δεύτερη φορά, κατά την οποία η έρευνα του ανεξάρτητου ανακριτή Robert Mueller αποτρέπει την έγκριση διορισμού μιας επιλογής προσώπου από τον πρόεδρο Trump.

Η πρώτη περίπτωση, αφορούσε στον Sam Clovis για τον διορισμό του σε υψηλόβαθμη θέση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Ο διορισμός του δεν επικυρώθηκε τον προηγούμενο μήνα, μετά τα ερωτηματικά που διατυπώθηκαν σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με τον σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Trump για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζόρτζ Παπαδόπουλο. Ο Παπαδόπουλος με την σειρά του αποδέχτηκε τις κατηγορίες για ψευδή κατάθεσή του στο FBI, αναφορικά με τις επικοινωνίες που είχε με την Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Bob Corker, που ασκεί το νομοθετικό έλεγχο για την πορεία του διορισμού της McFarland δήλωσε στο CNN ότι ο Λευκός Οίκος “θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το αν θα προτείνει ξανά τον διορισμό της», καθώς η Γερουσία προγραμματίζει να τον αναπέμψει μέσα στην εβδομάδα.

«Οι υποψήφιοι για τέτοιες θέσεις θα πρέπει ν' αποφασίζουν εάν αξίζει να επιμείνουν στον διορισμό τους εξαιτίας των περιορισμών που προκαλεί η διαδικασία. Πριν αποκαλυφθούν κι άλλα στοιχεία υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις των Δημοκρατικών για τον διορισμό αυτόν. Για τις αντιδράσεις αυτές, έχει ενημερωθεί η υποψήφια. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν δύσκολη την κατάσταση», πρόσθεσε ο Corker.

Ο Γερουσιαστής Ben Cardin που είναι ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην παραπάνω επιτροπή, επιθυμεί την επιστροφή του διορισμού στον Λευκό Οίκο, μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Shaun Bartlett. Ο Bartlett, υποστήριξε ότι η McFarland δεν έχει ξεκαθαρίσει ζητήματα για την κατάθεσή της, σχετικά με τον Φλιν.

Από την άλλη μεριά, προκειμένου να δρομολογηθεί ο διορισμός της πριν από την λήξη της χρονιάς, η Μακφάρλαντ έχει άμεση ανάγκη από την συνεργασία των Δημοκρατικών, ώστε να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων. Ωστόσο, πηγές του κόμματος στην Γερουσία αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

«Δεν υπάρχει περίπτωση ο διορισμός της να έχει εγκριθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς», δήλωσε πηγή της ηγεσίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, προσθέτοντας ότι είναι «πιθανό» ο διορισμός της να επιστραφεί στον Λευκό Οίκο.

Ο διορισμός της McFarland βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Γερουσία μέσα στον Δεκέμβριο, όταν αποκαλύφθηκε από δικαστικά έγγραφα ότι ο Flynn μίλησε με αξιωματούχο της ομάδας μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας σχετικά με το τι θα έπρεπε να συζητήσει με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ Sergey Kislyak.

Η συζήτηση αυτή έγινε μετά την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον πρώην πρόεδρο Barack  Obama στις 29 Δεκεμβρίου του 2016. Ωστόσο, το όνομα της McFarland δεν αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα, ενώ πηγές επιβεβαιώνουν ότι αυτή ήταν η αξιωματούχος της μεταβατικής περιόδου με την οποία συνομίλησε o Flynn.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «The New York Times» αποκάλυψε ότι η McFarland ανέφερε τις επικοινωνίες του Flynn με τον Ρώσο πρεσβευτή σ' ένα ξεχωριστό ηλεκτρονικό μήνυμά της στις 29 Δεκεμβρίου. Στην κατάθεση που έδωσε η ίδια στο Κογκρέσο, δεν αποκάλυψε αυτές τις συζητήσεις, παρά τις ερωτήσεις που της απηύθυνε εγγράφως ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Cory Booker από το Νιου Τζέρσι.

«Έχετε ποτέ συζητήσει κάποια από τις επικοινωνίες του στρατηγού Φλιν με τον Ρώσο πρεσβευτή Sergey Kislyak άμεσα με τον ίδιο»; ρώτησε εγγράφως ο Booker στην McFarland τον Ιούλιο.

Η ίδια, απάντησε: «Δεν έχω ενημερωθεί για κάποια από τα θέματα ή τα γεγονότα που περιγράφονται παραπάνω».

Εκπρόσωπος της McFarland δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων κι αναφορικά με τα σχέδια που έχει η ίδια.

Τις εξελίξεις δεν σχολίασε και ο Λευκός Οίκος.

Πηγές της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας γνωστοποίησαν ότι δεν έχουν λάβει κάποια διευκρίνηση αναφορικά με το περιεχόμενο της κατάθεσης που έδωσε η McFarland.

Ο διορισμός της εγκρίθηκε από την παραπάνω επιτροπή τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν έχει τεθεί σε ψηφοφορία στο σύνολο της ολομέλειας στην Γερουσία. Σε νομοθετικό επίπεδο, η επιστροφή του διορισμού στον Λευκό Οίκο μπορεί να αποτραπεί μόνο μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται απίθανη εξαιτίας της οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει προκαλέσει ο διορισμός αυτός.

Στο Κογκρέσο, σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 διεξάγονται έρευνες από τις Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Οι έρευνες των επιτροπών αυτών έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Ο Mueller από την πλευρά του έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury) ενώ διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας Trump με την Ρωσία.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ερευνητή διερευνάται αν υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, τόσο από τον πρόεδρο Trump, όσο και από στελέχη του Λευκού Οίκου. Ο Muller ηγείται της έρευνας του FBI μετά από την αιφνιδιαστική αποπομπή του διευθυντή James Comey από τον πρόεδρο Trump, τον περασμένο Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP