Πρώην CEO Google: Δεδομένο ότι η Huawei έδινε πληροφορίες στο Πεκίνο

Πρώην CEO Google: Δεδομένο ότι η Huawei έδινε πληροφορίες στο Πεκίνο

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιντ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» η τεχνολογική εταιρεία Huawei έδινε ευαίσθητα δεδομένα στο Πεκίνο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Huawei έχει εμπλακεί σε ορισμένες πρακτικές που δεν είναι συμβατές με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σμιντ ο οποίος είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Καινοτομίας του Πενταγώνου.

Τα λεγόμενα του Σμιντ επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την κρατούσα άποψη στην Ουάσιγκτον βάση της οποίας η Huawei με πρόσχημα την ανάπτυξη δικτύων 5G είναι υποχρεωμένη να δίνει πληροφορίες στην κινεζική κυβέρνηση. 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, o Σμιντ που διετέλεσε επικεφαλής της Google πάνω από 10 χρόνια είπε ότι είχε προηγουμένως «προκαταλήψεις» για την Κίνα, όπως η ότι οι εταιρείες τεχνολογίας στη χώρα είναι «καλές μόνο στην αντιγραφή πραγμάτων».

«Οι Κινέζοι είναι εξίσου καλοί, και ίσως καλύτεροι, σε βασικούς τομείς έρευνας και καινοτομίας όπως η Δύση», δήλωσε ο Σμιντ. Προέτρεψε μάλιστα τις δυτικές χώρες να συμβαδίσουν με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επενδύοντας περισσότερο στη χρηματοδότηση της έρευνας, διασφαλίζοντας αυξημένη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και παραμένοντας ανοιχτές σε ταλέντα από την Ασία. 

AP Photo/Ng Han Guan