ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Άλ. Πατέλης στο Bloomberg: Προετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τον τουρισμό το Μάιο

Προετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τον τουρισμό το Μάιο

Η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να ανοίξει ο τουρισμός τον Μάιο, δηλώνει ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης σε συνέντευξή του στο Bloomberg γνωστοποιώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει το συνολικό σχέδιο.   

«Τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το σχέδιο για τον τουρισμό... Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι φέτος ο τουρισμός θα ανοίξει κάποια στιγμή το Μάιο, δηλαδή πολύ νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι, όταν η σεζόν ξεκίνησε στα τέλη του Ιουνίου» ανέφερε ο κ. Πατέλης και σημείωσε «Περιμένουμε μία πολύ καλή χρονιά».

Εξηγώντας που βασίζει την εκτίμηση αυτή σημείωσε ότι αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε στη διάθεσή μας πολλά εργαλεία όπως τα rapid test, τα εμβόλια αλλά και το γεγονός ότι πολύ περισσότερος κόσμος έχει αποκτήσει ανοσία στον κορονοϊό. 

Σε σχέση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Ε.Ε ο κ. Πατέλης τόνισε ότι δεν συνιστά διαβατήριο είναι εντελώς προαιρετικό και σκοπό έχει να προσφέρει εναλλακτικές στο να ταξιδεύει κάποιος. 

«Αυτό που εμείς λέμε είναι ας ξεκινήσει τώρα η συζήτηση. Πολύς κόσμος κοιτάζει τώρα για τις διακοπές του. Είναι μία δύσκολη περίοδος με τα λοκντάουν. Όταν έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι, οι κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν τεράστιες πιέσεις από τον κόσμο που θέλει να ταξιδέψει. Και εάν η Ε.Ε. δεν δώσει μία λύση, θα το κάνει κάποιος άλλος, είτε οι μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες ή κάποιος άλλος. Επομένως, αυτό που λέμε είναι: ας προετοιμαστούμε, ας έχουμε έτοιμη την υποδομή και ας έχουμε ένα καλό καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναφέρθηκε και στη διμερή συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί με το Ισραήλ ενώ επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται ανάλογη συμφωνία και με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εργαζόμαστε για διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, όμως το καλύτερο θα είναι να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην καταλήξουμε στο καλοκαίρι με λύσεις-ημίμετρα, όπως πέρυσι»  σημείωσε. 

Παρατήρησε ότι εντός της Ε.Ε επιτυγχάνεται συναίνεση για το  πιστοποιητικό, και ως ενδεικτικές ανέφερε τις δηλώσεις της Α. Μέρκελ.

 Αναγνώρισε ότι χρειάζεται φυσικά χρόνος για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες αλλά όπως είπε, είναι καλό να ξεκινήσουν τώρα και όχι αργότερα, καθώς οι ευρωπαίοι πολίτες θα θέλουν να ταξιδέψουν αυτή την άνοιξη-καλοκαίρι και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «θα πρέπει να παρέχουν βιώσιμες λύσεις επ' αυτού».