Προειδοποίηση Γερμανίας προς Τουρκία: Σταματήστε τα παιχνίδια των προκλήσεων

Προειδοποίηση Γερμανίας προς Τουρκία: Σταματήστε τα παιχνίδια των προκλήσεων

Η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Το πρωί της Τρίτης, το «Oruc Reis» πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη του marine traffic. 


Η ενόχληση που προκάλεσε το Βερολίνο η κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Χάικο Μάας ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Άγκυρα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μαας ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, εξηγώντας ότι περιλαμβάνει μόνο την Αθήνα και την Λευκωσία, αλλά όχι και την Άγκυρα.

Ερωτηθείσα από την Deutsche Welle για τους λόγους ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η κ. Άντεμπαρ περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα. Πηγές ωστόσο του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου στο Βερολίνο, επισημαίνουν πως ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».

Σημειώνεται ότι το ταξίδι του Χάικο Μάας στις τρεις πρωτεύουσες δεν είχε μεν ανακοινωθεί επισήμως καθώς, κατά πάγια διπλωματική πρακτική, αυτό γίνεται όταν ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες και από την πλευρά του επισκέπτη.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα είχα γίνει γνωστές οι ημερομηνίες αλλά και το περιεχόμενο της επίσκεψης, καθώς στόχος του Βερολίνου ήταν να πιέσει προς την κατεύθυνση ταχείας προώθησης του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.