ΓΔ: 924,61 -1,22 (-0,13 %)

Τζίρος: 3,88 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 924,61 -1,22 (-0,13 %)

Τζίρος: 3,88 εκατ. €   RT

Προειδοποίηση ειδικών: Αν δεν βρεθεί η «ρίζα» του κορονοϊού θα υπάρξουν και άλλες πανδημίες

Προειδοποίηση ειδικών: Αν δεν βρεθεί η «ρίζα» του κορονοϊού θα υπάρξουν και άλλες πανδημίες
AP Photo/Ng Han Guan, File

Ο κόσμος χρειάζεται τη συνεργασία της κινεζικής κυβέρνησης για τον εντοπισμό της προέλευσης του Covid-19 και την πρόληψη μελλοντικών πανδημικών απειλών, ανέφεραν την Κυριακή δύο κορυφαίοι εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ.

«Οι πληροφορίες για την υποστήριξη της θεωρίας ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να διέρρευσε από το εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας, έχει αυξηθεί, δήλωσε ο Σκοτ Γκότλιμπ, επίτροπος της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην κυβέρνηση Τραμπ, ο οποίος τώρα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο Pfizer.

«Η Κίνα δεν έχει παράσχει στοιχεία για να διαψεύσει αυτή τη θεωρία, ενώ η αναζήτηση ενδείξεων ότι ο ιός προήλθε από την άγρια φύση δεν απέδωσε αποτελέσματα», δήλωσε ο Γκότλιμπ στο «Face the Nation» του CBS News.

«Χωρίς να ξέρουμε πώς ξεκίνησε η πανδημία, ο κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο μελλοντικών εστιών», δήλωσε ο Πίτερ Χότεζ, συν-διευθυντής του κέντρου ανάπτυξης εμβολίων στο Παιδικό νοσοκομείο του Τέξας, σε ξεχωριστή τηλεοπτική εμφάνιση.

«Θα υπάρξουν οι Covid-26 και Covid-32, εκτός αν καταλάβουμε πλήρως την προέλευση του Covid-19», δήλωσε ο Χοτέζ στο NBC. «Οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της απειλής κυρώσεων, για να επιτρέψουν έρευνα. Χρειαζόμαστε μια ομάδα επιστημόνων, επιδημιολόγων, ιολόγων, οικολόγων  στην επαρχία Hubei για μια περίοδο έξι μηνών, για ολόκληρο το χρόνο», δήλωσε ο Χοτέζ.

Σημειώνεται ότι ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη ανίχνευση του νέου παθογόνου σε μια αγορά θαλασσινών στην Ουχάν της Κίνας, οι ακριβείς ρίζες του ιού παραμένουν ασαφείς. Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι πιθανότατα εξαπλώθηκε από άγρια ζώα σε ανθρώπους.