Πρόεδρος ΚΙΣΕ: Μαύρη πτυχή της ιστορίας το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Πρόεδρος ΚΙΣΕ: Μαύρη πτυχή της ιστορίας το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Την ανάγκη να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη προκειμένου να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τραγωδίες όπως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, με αφορμή τη σημερινή «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» και τις προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή (30 Ιανουαρίου) εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πόλη.

«Σκέφτομαι όλους αυτούς, όταν στις 27 Ιανουαρίου απελευθερώθηκε το Άουσβιτς, που ήταν ντυμένοι με την γκρι πιτζάμα πώς άντεξαν μέσα στο κρύο και την κακουχία. Ελάχιστοι γλίτωσαν, χάσαμε το 97% του πληθυσμού στη Θεσσαλονίκη. Όταν μιλάμε για ήρωες του Ολοκαυτώματος είναι και αυτοί που βρήκαν τη δύναμη και το σθένος, που κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα, εδώ όπου όλα τους θύμιζαν τις οικογένειες που έχασαν», είπε ο κ. Σαλτιέλ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm».

Αναρωτήθηκε, δε, εάν ο ίδιος θα είχε το ίδιο σθένος να συνεχίσει να ζει, εάν είχε βιώσει όλες τις φρικαλεότητες των Ναζί. «Αυτή ήταν μια μαύρη πτυχή της ιστορίας. Δεν υπάρχει άλλη παρόμοια. Παρ' όλα αυτά μετά από τόσα χρόνια ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός επικρατούν. Τη μέρα αυτή να θυμόμαστε όσα έγιναν, να εξηγούμε στους νέους στα σχολεία για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση στην πλατεία Ελευθερίας

Ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε και στη μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας σε πάρκινγκ, με αφορμή τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Και μόνο που βλέπεις μετά από τόσα χρόνια να ξαναγίνεται η Πλατεία Ελευθερίας πάρκινγκ δημιουργεί μια αγανάκτηση. Είναι κάτι αφάνταστο αυτό που έγινε. Φαντάζει σαν έγκλημα αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Σαλτιέλ.

Ξεκαθάρισε πως ως πολίτης σέβεται την εκλεγμένη διοίκηση του δήμου και τις αποφάσεις, υπογράμμισε, ωστόσο, πως έχει την υποχρέωση να πει «αυτό που νιώθει ο Εβραϊσμός της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η πλατεία Ελευθερίας είναι συνυφασμένη με εμάς».

«Εκείνο που μου λέει ο κ. Ζέρβας - βέβαια δεν συμφωνώ - είναι ότι θα ήθελε να ελέγξει εάν μπορεί να γίνει υπόγειο πάρκινγκ και μετά να γίνει η ανάπλαση του πάρκου. Όπως καταλαβαίνετε, στην πραγματικότητα αυτό οδηγεί να μην γίνει ποτέ το πάρκο γιατί μιλάμε για έργο που θα πάρει χρόνια. Του εξήγησα ότι εμείς έχουμε μεγάλη δυσφορία και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επιφανειακή ανάπλαση και πως εάν απαιτείται οικονομική, ηθική, πολιτική στήριξη, εμείς είμαστε δίπλα του».

Πρόσθεσε ο κ. Σαλτιέλ πως και κατά την ανάρτηση του γιγαντιαίου πανό στην πρόσοψη του δημαρχιακού μεγάρου του για το Ολοκαύτωμα, ο δήμαρχος τού επανέλαβε την ειλημμένη απόφαση της διοίκησης να γίνει η ανάπλαση. «Περιμένει μια μελέτη εντός των ημερών που θα τού δείξει, εάν το υπόγειο πάρκινγκ είναι κάτι που μπορεί να γίνει ή αν είναι μια ιδέα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση καθώς κάτι τέτοιο «είναι σπουδαίο όχι μόνο για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, αλλά είναι κι ένας πνεύμονας που θα δοθεί στην πόλη».