Πρόεδρος Εσθονίας: Οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Πρόεδρος Εσθονίας: Οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Παρότι η Ελλάδα και η Εσθονία απέχουν γεωγραφικά, δεν βρίσκονται και τόσο πολύ μακριά, εξάλλου είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, τόνισε η Εσθονή Πρόεδρος Κέρστι Κάλιουλαϊντ στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη των εργασιών του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η Πρόεδρος της Εσθονίας επισήμανε πως η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας.

Ειδική αναφορά έκανε στην κοινωνική Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πιο δίκαιη μετάβαση.

Αναφερόμενη στην ψηφιακή μετάβαση, η Κέρστι Κάλιουλαϊντ τόνισε πως βασικό ρόλο διαδραματίζει η πολιτική ηγεσία, που έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τις κοινωνίες. Παράλληλα, προσέθεσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος πλέον αποτελεί υποχρέωση. «Η ΕΕ έχει τα προβλήματά της, αλλά προχωράει και εξελίσσεται και μεγαλώνει το αποτύπωμά της στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η Πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα. Ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, πως η επέτειος από τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους σηματοδοτεί τη δημιουργία του δημοκρατικού ιδεώδους. Η Πρόεδρος της Σλοβακίας τόνισε πως η πανδημία έφερε ριζικές αλλαγές και έδειξε πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν είμαστε ενωμένοι.

Περαιτέρω, σημείωσε πως οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες πέρα από την πανδημία, είναι παρά πολλές και είναι απαραίτητο κυβερνήσεις και κοινωνίες να προχωρήσουν συντεταγμένα. Προσέθεσε πως είναι απαραίτητες οι επενδύσεις στην καινοτομία, κάτι που αποδείχθηκε από την ταχύτατη δημιουργίας των εμβολίων κατά του Covid 19.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην ομιλία της τόνισε πως η φετινή επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί ορόσημο και χρειάζεται ψύχραιμη αξιολόγηση των 200 ετών μακριά από σύνδρομα ναρκισσισμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Με εφόδια την αυτογνωσία να χαρτογραφήσουμε και τις ευκαιρίες και τις δυσκολίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, σημείωσε.

Η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη προέτρεψε να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον και να σχεδιάσουμε το αύριο. «Η Ελλάδα εισέρχεται τολμηρά στον τρίτο αιώνας της σύγχρονης ιστορίας της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τους εισαγωγικούς χαιρετισμούς, ο Συμεών Τσομώκος, πρόεδρος του Delphi Economic Forum, είπε πως η πανδημία άλλαξε τα σχέδια και το έκτο Φόρουμ των Δελφών, που είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης, λαμβάνει χώρα στο Ζάππειο, με έξι ημέρες γεμάτες με συνεντεύξεις, διαλόγους, αναζήτηση στις εξελίξεις στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσομώκος έδωσε ραντεβού στους Δελφούς για το έβδομο Φόρουμ για το 2022, από τις 6 έως τις 9 Απριλίου.