Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον 92 κλίνες ΜΕΘ

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον 92 κλίνες ΜΕΘ

Το χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με σχεδόν 100 νέες κλίνες ΜΕΘ περιέγραψε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, τότε η αυστηροποίηση των περιορισμών στις μετακινήσεις και στις κοινωνικές επαφές είναι δεδομένη.

Αναλυτικότερα,  μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως οι ειδικοί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν μια καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, ενώ υπογράμμισε πως «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να δούμε περισσότερα μέτρα για να μην ξεφύγει η πανδημία».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα lockdown στις συζητήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο επισήμανε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών. «Περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, διευκρινίζοντας πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν ακόμη 42 ΜΕΘ και τον Οκτώβριο ακόμη 50 στο νοσοκομείο Σωτηρία, που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην διενέργεια rapid test για την διάγνωση της νόσου, ενώ υπογράμμισε πως έχουν αυξηθεί συνολικά τα διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρκουμανέας ο μέσος όρος των τεστ που διενεργούνταν τον Μάρτιο ήταν 600 και τώρα ο μέσος όρος είναι στα 12.000 με 13.000, ενώ έχουν φτάσει έως και τις 17.000 σε μία ημέρα.

Τέλος, αναφορικά με την Αττική σημείωσε πως η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας συγκεντρώνει το 40% με 60% των καθημερινών κρουσμάτων και εξήγησε ότι είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις μεγαλουπόλεις για σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων ο μεγάλος αριθμός πληθυσμού και η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ καταλήγοντας διέψευσε ότι τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού εντοπίζονται σε μεταξύ μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.