Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Η διαμάχη δεν θα λυθεί χωρίς συμμετοχή της Τουρκίας

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Η διαμάχη δεν θα λυθεί χωρίς συμμετοχή της Τουρκίας

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι η διαμάχη δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συμβολή της Άγκυρας.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Haberturk, ο Αλίγιεφ είπε επίσης ότι τουρκικά F-16 βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται στη σύρραξη μεταξύ αζερικών και αρμενικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα η Ρωσία απεύθυνε και πάλι έκκληση προς τις δύο πλευρές για παύση των εχθροπραξιών. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, προτρέποντάς τους να «σεβαστούν πλήρως τις δεσμεύσεις» που ανέλαβαν με την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, και επετεύχθη με διαμεσολάβηση της Μόσχας.

Οι δύο πλευρές αρνούνται ότι έχουν παραβιάσει την εκεχειρία και αλληλοκατηγορούνται, ενώ διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters την Τρίτη, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να εισχωρήσει στην περιοχή του νότιου Καυκάσου για να ικανοποιήσει τις επεκτατικές της βλέψεις.

Τέλος, ο Αζέρος πρόεδρος Αλίγιεφ κατηγόρησε την Αρμενία ότι επιχειρεί κατά των αγωγών φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν. «Οι Αρμένιοι προσπαθούν να επιτεθούν και να καταλάβουν τους αγωγούς μας» είπε στο τουρκικό δίκτυο Haberturk. «Αν η Αρμενία προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο των αγωγών μας, μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου καλό».