Διπλή νίκη για τον Ερντογάν - Παραδέχθηκε την ήττα ο Ιντζέ

Διπλή νίκη για τον Ερντογάν - Παραδέχθηκε την ήττα ο Ιντζέ

Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ανακηρύχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνοντας το 52,55% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές κι ενώ η ενσωμάτωση έχει φτάσει το 99%.

Η τουρκική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψήφων, κατανικώντας την αντίσταση του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρακτορείου Anadolu, ο Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP λαμβάνει 30,67%, ενώ ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έρχεται τρίτος με 8,36%.

Η διπλή νίκη του Ερντογάν αποτελεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τον ίδιο, παρότι ο αρχηγός του AKP δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο των 300 εδρών που ήθελε το κόμμα του και τώρα θα καταφύγει στη λύση της συμμαχίας με το κόμμα του Μπαχτσελί.

Στις βουλευτικές, η συμμαχία του Ερντογάν με τους εθνικιστές απέσπασε το 53,59% και 293 έδρες έναντι του 34,17% της Εθνικής Συμμαχίας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η είσοδος του κουρδικού HDP στη Βουλή, το οποίο απέσπασε το 11,48% ξεπερνώντας το όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία»

Ο Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη για νέα πενταετή θητεία, πανηγύρισε τη νίκη του απευθυνόμενος τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, υποσχόμενος να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του. 

«Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι η δημοκρατία, είναι η λαϊκή βούληση. Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι κάθε ένας από τα 81 εκατομμύρια συμπολίτες μας», υποστήριξε ο Ερντογάν, επευφημούμενος ηχηρά από τους υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK). 

Επέμεινε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας» - οι σύροι πρόσφυγες - να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, ενώ διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. 

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε αρκετά συγκινημένος την ώρα που το πλήθος τραγουδούσε για «ένα έθνος, μία σημαία, μία χώρα, ένα κράτος» και δήλωσε πως «όλοι οι πολιτικοί επιστήμονες του κόσμου όσα χρόνια κι αν προσπαθούσαν, δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν αυτό που νιώθουμε σήμερα».

Παραδέχθηκε την ήττα ο Ιντζέ

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την αναμέτρηση που διεξήχθη την Κυριακή.

«Αναγνωρίζω ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές», φέρεται να δήλωσε ο Ιντζέ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μετά τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων και ο Ιντζέ το 30,8%, ενώ η συμμετοχή έφθασε το 88,1%. Παρότι η καταμέτρηση των ψήφων ακόμη συνεχιζόταν, ο Ερντογάν ανακήρυξε τη νίκη του το βράδυ της Κυριακής.

Η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων. Το CHP συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το 11,5% και το Καλό Κόμμα 10,1%. Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν υπερέβη το όριο του 10% για να αναδείξει βουλευτές.

Η Τουρκία «έδωσε σήμερα στον κόσμο ένα μάθημα δημοκρατίας»

Στην πρώτη ομιλία του από την Κωνσταντινούπουλη, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία «έδωσε σήμερα στον κόσμο ένα μάθημα δημοκρατίας» καθώς η προσέλευση στις κάλπες έφτασε επίπεδα ρεκόρ (σχεδόν 90%), ενώ έδειξε τη σιγουριά του για τη νίκη, τονίζοντας πως φάνηκε από νωρίς η θετική έκβαση της διαδικασίας.

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του.

Ακόμη, στην ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αρκετά διαλλακτικός και ενωτικός τονίζοντας ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του. Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου», τόνισε.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει ωστόσο ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευτικού CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, κατήγγειλε πως το πρακτορείο Anadolu «φουσκώνει» τα ποσοστά του Ερντογάν, θεωρώντας πως σημαντικές περιφέρειες που μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί και επιμένει πως οι εκλογές θα πάνε σε δεύτερο γύρο.

Στον χάρτη φαίνεται η επιρροή κάθε υποψηφίου στην Τουρκία: Ο Ιντζέ επικράτησε στα παράλια της Τουρκίας, το φιλοκουρδικό HDP στην ανατολική πλευρά και ουσιαστικά ο Ερντογάν σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

 

Διαβάστε ακόμη: 

- Εκλέγεται πρόεδρος ο Ερντογάν - Δηλώνει έτοιμος για συμμαχίες στη Βουλή

- Παραποίηση των αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση στην Τουρκία

- Ερντογάν: Η Τουρκία έδωσε στον κόσμο ένα μάθημα δημοκρατίας

μα δημοκρατίας