Προβληματίζει την Ευρώπη ο αργός ρυθμός παράδοσης των εμβολίων

Προβληματίζει την Ευρώπη ο αργός ρυθμός παράδοσης των εμβολίων

Προβληματισμός επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον ρυθμό παραδόσεων των εμβολίων από Pfizer, ο οποίος όχι μόνο παραμένει χαμηλός αλλά ακολουθεί και φθίνουσα πορεία, επηρεάζοντας άμεσα τον ρυθμό εμβολιασμού στα κράτη - μέλη.

Το γεγονός προκαλεί συναγερμό πανευρωπαϊκά αφού ο αριθμός των δόσεων που παραδόθηκαν από την Pfizer έπεσαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Times. «Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει πολύ οριακή» αναφέρουν οι Times κάνοντας λόγο για διάχυτο προβληματισμό σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η εταιρεία ωστόσο έχει δηλώσει πως γι' αυτόν τον μήνα η προμήθεια των εμβολίων θα είναι χαμηλότερη, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τον επόμενο, μετά και την αναβάθμιση του εργοστασίου της στο Βέλγιο.

Χθες κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group, ο Κυρ.Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα, ζήτημα που θα τεθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

Τι θα συζητηθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού με στόχο να δοθεί ώθηση στη βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη κρίθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πως είναι ένα ζήτημα «πολύ καίριο» και γι’ αυτό θα συζητηθεί την Πέμπτη, ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε συνέντευξή του στο ολλανδικό δίκτυο NPO, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι υπάρχουν «δύο θέματα: Είμαστε σύμφωνοι για την εισαγωγή ενός τέτοιου πιστοποιητικού. Και, αν είμαστε σύμφωνοι, πότε πρέπει να γίνει;»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να εμβολιασθεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων πριν από την θέσπιση ενός διαβατηρίου εμβολιασμού. «Αν εφαρμοζόταν πολύ νωρίς, θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στην Ευρώπη», είπε. Ο Μισέλ παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι «ευαίσθητο» μεταξύ των 27, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να αποφευχθεί η συζήτηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε πλανητικό επίπεδο».