Προβληματισμός για τα επιδημιολογικά στοιχεία - Σίγουρη η παράταση του lockdown

Προβληματισμός για τα επιδημιολογικά στοιχεία - Σίγουρη η παράταση του lockdown

Τα επιδημιολογικά στοιχεία με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει στα επίπεδα των 2.000 ημερησίως και των διασωληνωμένων κοντά στους 600 οδηγούν σε παράταση το lockdown, όπως προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας. Τα δεδομένα προκαλούν προβληματισμό και στους ειδικούς, οι οποίοι συγκλίνουν ότι όσο παραμένουν σε αυτούς τους αριθμούς τα κρούσματα και δεν υποχωρεί η πίεση στα νοσοκομεία δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά. Εντός της ημέρας αναμένονται οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε σήμερα ότι «τα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση», ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει ο αριθμός των απλών κενών κλινών.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το lockdown πάει αναγκαστικά για παράταση και μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

Μέχρι αργά απόψε αναμένονται στο Μαξίμου οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τα Χριστούγεννα, καθώς οι τοποθετήσεις των ειδικών θα αποτελέσουν την μήτρα των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως ανέφερε ήδη από χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος σημείωσε πως «τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» και ξεκαθάρισε ακόμη ότι «οι ημερομηνίες δεν βοηθούν» τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες.

«Με 2.000 κρούσματα δεν γίνεται να ανοίξει η αγορά»

Την ανησυχία του για τα 2.199 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας πως με αυτά τα δεδομένα σε επίπεδο αριθμών δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Δερμιτζάκης τόνισε πως «αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δεν γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές».

«Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό», συνέχισε, «γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβίάδης Βατόπουλος επισήμανε από την πλευρά του ότι γενικά υπάρχει ελάττωση στα κρούσματα, ωστόσο τόνισε ότι αυτή δεν είναι επαρκής, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά. «Είτε είναι 1.500 είτε είναι 2.000, είναι πολλά τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Στις 21 Δεκεμβρίου τοποθέτησε χρονικά το άνοιγμα της αγοράς ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «τις τελευταίες 15 μέρες εφαρμόζουμε καλύτερα τα μέτρα. Θεωρώ ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, αν και σε όλους τους υπολογισμούς που κάνουμε φαίνεται ότι το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να λειτουργήσει με συγκεκριμένους περιορισμούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα SMS «με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και σύνεση».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των κρουσμάτων υπογραμμίζοντας ότι «από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά περιμένουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα την ημέρα».

Ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι αναμένει πλήρη άρση του lockdown, αλλά με αυστηρούς κανόνες, από τη νέα χρόνια σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ για να γίνεται καλύτερη ιχνηλάτηση. 

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ  η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα εκεί θα αργήσει, καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα. 

«Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας πιέζονται πάρα πολύ από τα κρούσματα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί τα νοσοκομεία που έχουν 170 ή 180 κρεβάτια, αυτή τη στιγμή νοσηλεύουν 130-140 περιστατικά κορονοϊού. Είναι τρομακτικό το φορτίο που έχουν», ανέφερε.

 «Δεν ξέρω πως θα γίνει η άρση του lockdown με τόσα κρούσματα. Εδώ όλοι οι συνάδελφοι φωνάζουν να μη γίνει καμία άρση, καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα» πρόσθεσε.

Τι εξετάζεται για σχολεία και εστίαση 

Δεν έχει αποκλειστεί το άνοιγμα των σχολείων πριν τις γιορτές τόνισε ο Χ. Γώγος, σημειώνοντας ότι «υπάρχει δυσκολία, αλλά μέσα στην βδομάδα θα συζητηθεί το θέμα από την Επιτροπή με βάση και τα ποιοτικά δεδομένα».

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι η συζήτηση θα αφορά το αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Δεκεμβρίου. 

«Οτιδήποτε ανοίξει θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και με συνεχή παρακολούθηση», σημείωσε ο κ. Γώγος και εκτίμησε ότι η εστίαση φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει. Όμως, σημείωσε ότι ένα ενδεχόμενο πρόωρο άνοιγμα, είναι επικίνδυνο όσον αφορά το τρίτο κύμα της πανδημίας. «Όσο πιο αργά, τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Γιατί δεν βλέπουμε ικανοποιητική μείωση των κρουσμάτων

Όσον αφορά τους λόγους που δεν βλέπουμε ικανοποιητική μείωση των κρουσμάτων, οι ειδικοί συγκλίνουν ότι η βάση των κρουσμάτων από την οποία ξεκίνησε το δεύτερο κύμα ήταν αρκετά υψηλή.

«Ξεκινήσαμε από ψηλά» επισήμανε ο Αλκ. Βατόπουλος, εξηγώντας ότι μετά το καλοκαίρι υπήρχαν πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα.

Για αυτό «υπάρχει αντίσταση στο να κατεβούν οι αριθμοί των κρουσμάτων γρήγορα», σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας μιλώντας στο ΜEGA, ενώ χαρακτήρισε αναμενόμενη τη μη ομαλή πορεία των κρουσμάτων και μέρα με τη μέρα να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.

«Για αυτό τον λόγο κοιτάμε τον κυλιόμενο μέσο όσο επτά ημερών», σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Γώγος σημείωσε πως ακόμα δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων, αφού το δεύτερο lockdown δεν έχει τον ίδιο βαθμό αυστηρότητας με το πρώτο. 

«Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη διασπορά σε οικογένειες, επιχειρήσεις, νοσοκομεία, στρατόπεδα», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στον Θέμα 104,6. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι ενδεχομένως τις επόμενες δύο εβδομάδες να δούμε μείωση των κρουσμάτων.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως «η καθυστέρηση στη μείωση είναι μεγάλη, καθώς το lockdown ξεκίνησε με μεγάλη διασπορά και τώρα είναι δύσκολο να μαζευτεί. Θα μαζευτεί αλλά θα στοιχίσει σε εβδομάδες».