Υποχωρεί η κακοκαιρία - Παραμένουν τα προβλήματα

Υποχωρεί η κακοκαιρία - Παραμένουν τα προβλήματα

Το χιόνι και ο παγετός εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στη κυκλοφορία των οχημάτων και την ηλεκτροδότηση στις ορεινές περιοχές ολόκληρης της χώρας, παρά την υποχώρηση της κακοκαιρίας. Αποκλεισμένα χωριά, ακυρώσεις πτήσεων, αλλεπάλληλες κλήσεις στην πυροσβεστική και θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα συνθέτουν την εικόνα.

Χωρίς ρεύμα βρίσκονται από χθες στη μία μετά το μεσημέρι πολλά χωριά στη Β. Εύβοια, καθώς λόγω της χιονόπτωσης έχουν πέσει πολλά δέντρα προκαλώντας ζημίες στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ. Οι κάτοικοι πέρασαν δύσκολη νύχτα αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με δριμύ ψύχος. Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώθηκε αλλά δεν υπάρχει για την ώρα καμιά πληροφόρηση

Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Εύβοιας Γ. Κωστόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τις 13 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, είχε προειδοποιήσει τον ΔΕΔΔΗΕ ότι υπάρχουν πολλά δέντρα τα οποία με μια σφοδρή χιονόπτωση θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο δίκτυο αλλά όπως φαίνεται δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα. Τα συνεργεία της Πειρφέρειας, με τα ειδικά μηχανήματα, έχουν κρατήσει όλους του δρόμους ανοιχτούς.

Αργότερα, το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι αποκαταστάθηκε μετά από 24 ώρες και χάρη στην παρέμβαση συνταξιούχων τεχνικών της ΔΕΗ, η ηλεκτροδότηση της Β. Εύβοιας, η οποία διακόπηκε λόγω της κακοκαιρίας, από χθες στη 1 μετά το μεσημέρι.

Από την διακοπή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό πολλά χωριά στη Β. Εύβοια οι κάτοικοι των οποίων πέρασαν δύσκολη νύχτα αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με το δριμύ ψύχος.

Ανοικτές είναι οι οδικές αρτηρίες στη Θεσσαλονίκη, ενώ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότησή του δήμου Βόλβης. Σε καλή κατάσταση και το οδικό δίκτυο σε Πέλλα. Ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται ορισμένα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και επαναλειτουργούν οι γραμμές προς Καλαμαριά. Παραμένουν οι καθυστερήσεις πτήσεων.

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία, υπό τις παρούσες συνθήκες γίνονται τέσσερις προσγειώσεις και απογειώσεις ανά ώρα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες είναι 6-7 επτά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Γιάννης Παπάζογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο η μικρότερη καθυστέρηση είναι δύο ώρες αλλά υπάρχουν και επιβάτες που περιμένουν από χτες το βράδυ. Αυτή την περίοδο σύμφωνα τον κ. Παπάζογλου καθημερινά εκτελούνται 30-40 πτήσεις και αυτός ο αριθμός είναι διαχειρήσιμος.

Με ανακοίνωσή της η Fraport Greece αναφέρει ότι οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης στο Αεροδρόμιο Μακεδονία έχουν παραμείνει ανοικτοί καθ' όλη τη διάρκεια της έντονης χιονόπτωσης. «Χάρη στην αξιοποίηση στόλου 9 αποχιονιστικών μηχανημάτων, αποπαγοποιητικού εξοπλισμού και της πρόσφατης άσκησης ετοιμότητας που έλαβε χώρα το Νοέμβριο, οι διάδρομοι παρέμειναν και θα παραμείνουν ανοικτοί«, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ ανέφερε πως οι καθυστερήσεις, εκτροπές ή ακυρώσεις πτήσεων που παρουσιάστηκαν, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε χαμηλή νέφωση που επικρατεί στο αεροδρόμιο και ήταν αποτέλεσμα αποφάσεων των αεροπορικών εταιριών.

Θεσσαλονίκη

Ανοιχτοί είναι οι κεντρικοί παράλληλοι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ενώ προσβάσιμα είναι τα νοσοκομεία που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης,

Έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται ορισμένα δρομολόγια στη γραμμή 01Χ προς και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» καθώς και στις γραμμές 32, 27, 28, 57, 25, 12, 2Κ, 3Κ και 10 σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΘ. Επίσης έχουν ξεκινήσει δρομολόγια και στις γραμμές της Καλαμαριάς.

"Βασική επιδίωξη του ΟΑΣΘ είναι να διεξάγεται ομαλά το συγκοινωνιακό έργο, με σεβασμό στις προσπάθειες να καθαριστεί το οδικό δίκτυο αλλά και στην ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων. Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο στόλος και το προσωπικό του Οργανισμού.

Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες στα αμαξοστάσια και στην πόλη. Όσο οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση του οδικού δικτύου το επιτρέπουν, έχει διασφαλιστεί η ετοιμότητα ώστε να ξεκινήσουν σταδιακά να πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου ώστε να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή του συγκοινωνιακού έργου" αναφέρεται σε ανακοίνωση του ο ΟΑΣΘ.

Δήμος Βόλβου

Η βαριά χιονόπτωση που έπληξε τον δήμο Βόλβης, ιδιαίτερα από τα μεσάνυχτα και έπειτα, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων τόσο στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, όσο και σε κοινωφελή δίκτυα, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, σε ορισμένες περιοχές του δήμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση το δήμου Βόλβης, οι υπηρεσίες του σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και την πολύτιμη βοήθεια ιδιωτών, αποκαθιστούν τα προβλήματα, που δημιούργησαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Ήδη, έγινε εφικτή η διασφάλιση της κίνησης οχημάτων χωρίς αλυσίδες, σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, καθώς και σε αρκετές δευτερεύουσες,

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διεξάγεται απρόσκοπτα σε Παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, πρόσβαση προς το Κέντρο Υγείας Μαδύτου, επαρχιακή οδό Ρεντίνας – Ευαγγελισμού, επαρχιακή οδό κόμβος Βαμβακιάς – Αρέθουσα, επαρχιακή οδό Αρέθουσας – Σκεπαστού, επαρχιακή οδό Αρέθουσας-Ανοιξιάς. Γκρέϊντερ και ειδικά μηχανήματα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό των αποκλεισμένων περιοχών.

Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας. Τη στιγμή αυτή, έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλο τον δήμο Βόλβης.

Οι δρόμοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ανοιχτοί και η κυκλοφορία γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης η κυκλοφορία στις κεντρικές αρτηρίες γίνεται κανονικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

"Ο δήμος Θεσσαλονίκης καταβάλει έντονες προσπάθειες από χτες για να ανοίξουν οι δρόμο. Έχουμε ρίξει περισσότερους από 200 τόνους αλάτι και αυτή τη στιγμή δουλεύουν 11 υδροφόρες και 11 αλατιέρες καθώς και όλο το προσωπικό της υπηρεσίας για να βελτιώσουν την κατάσταση στους δρόμους της πόλης» ανέφερε ο εντεταλμένος για θέματα καθαριότητας δημοτικός σύμβουλος, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι ανοιχτοί οι παράλληλοι οδικοί άξονες στο κέντρο της πόλης όπως η Β. Ολγας, η Τσιμισκή, η Εγνατία , η Κασσάνδρου, η Ολυμπιάδος, ενώ είναι προσβάσιμα όλα τα νοσοκομεία που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, σε επιφυλακή βρίσκεται ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη για να μην «παγώσουν» τα καλοριφέρ στα σχολεία, να μην δημιουργηθούν προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό και να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής  τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο οι υπηρεσίες τους βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να πάνε στα σχολεία μετά τις διακοπές και μάλιστα έχει ήδη διανεμηθεί αλάτι στα σχολεία σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν ρίψεις.

"Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν το Σάββατο, όμως θα τις διαδεχθούν συνθήκες ολικού παγετού, μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Προ του κινδύνου να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις  παίρνουμε προληπτικά μέτρα. Επικοινωνήσαμε με τις διευθύνσεις των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα ειδικά σχολεία του δήμου. Δόθηκαν εντολές, γραπτώς μέσω e-mail και τηλεφωνικώς, προκειμένου να βρεθούν στις σχολικές μονάδες πριν την επαναλειτουργία τους για να διαπιστώσουν τυχόν προβλήματα με το σύστημα θέρμανσης, ύδρευσης ή την κατάσταση των αυλών και την πρόσβαση στα σχολεία" αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. 

Κεντρική Μακεδονία

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πλην Θεσσαλονίκης). Όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας η κατάσταση έχει ως εξής:

Στο νομό Ημαθίας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, πλην της Εγνατίας Οδού. Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Πολυμύλου (288 χιλιόμετρο), που είχε εφαρμοστεί λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών

Στο νομό Κιλκίς η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.Επιπλέον, ισχύει με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς, απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, σε όλο το οδικό δίκτυο του Κιλκίς, καθώς και προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων:

από το 516ο έως το 548ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Ευζώνων (αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ) και από το 22ο έως το 81ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέου Πετριτσίου.

Σε αρκετά καλή κατάσταση είναι το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς ο άξονας είναι ανοικτός και βατός. Οι δρόμοι θα καθαριστούν όπου χρειάζεται και θα παραμείνουν ανοικτοί.

"Τα μηχανήματα που έχουν ριχτεί στη μάχη με τον χιονιά ρίχνουν αλάτι και σε επαρχιακές οδούς αρμοδιότητας της Π.Ε. Πέλλας. Επιπλέον, έχει γίνει προμήθεια νέας ποσότητας άλατος, διότι, μετά τη χιονόπτωση που πλήττει όλη τη χώρα επικρατεί παγετός που είναι εξίσου επικίνδυνος για τη διέλευση των οδηγών" αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕ Πέλλας.

"Είμαστε σε επιφυλακή και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο όσο διαρκέσει. Οι άνθρωποι που εργάζονται για να κρατηθούν οι δρόμοι καθαροί κάνουν μεγάλες προσπάθειες και τους ευχαριστώ. Η συνεργασία και των πολιτών είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες και να μην υπάρξουν προβλήματα” δήλωσε η αναπληρώτρια αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη πολιτικής προστασίας, με τον υπεύθυνο αποχιονισμού και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση.

 

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης (αυτοκινητόδρομος Π.Α.Θ.Ε.) από τον ανισόπεδο κόμβο Πλαταμώνα (400ο χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (471ο χιλιόμετρο), που είχε εφαρμοστεί λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών

Στο νομό Σερρών η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

στην παλαιά εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης από την Τοπική Κοινότητα Καλοκάστρου,

στην επαρχιακή οδό Αμφίπολης – Δράμας,

στην επαρχιακή οδό Σερρών – Καβάλας από το 44 έως το 47 χιλιόμετρο,

στην επαρχιακή οδό Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου,

στην επαρχιακή οδό Σερρών - Βροντού,

στην επαρχιακή οδό Μαυροθάλασσας - Αηδονοχωρίου,

στην επαρχιακή οδό Θερμών – Λαγκαδίου,

στην επαρχιακή οδό Κιλκίς - Γέφυρας Πετριτσίου,

στην επαρχιακή οδό Σερρών – Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά από το 10 έως το 18 χιλιόμετρο,

στην επαρχιακή οδό Προμαχώνα – Αγκίστρου και

στην επαρχιακή οδό Σιδηροκάστρου – Γέφυρας Πετριτσίου.

Υπενθυμίζεται ότι με την από 4 Ιανουαρίου 2019 ισχύουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων, που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς και απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά.

Στο νομό Χαλκιδικής η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι από χθες, εφαρμόζονται με αποφάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, απαγορεύσεις της κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Λάρισα

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υλοποιεί αυτές τις ημέρες η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του χιονιά, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε ολόκληρο το προσωπικό της Περιφέρειας για την δουλειά που κάνει.

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι «οι υπηρεσίες της Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν με επιτυχία την κακοκαιρία», τονίζοντας ότι αυτή την ώρα όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας είναι ανοιχτό.

Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είπε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν «η μάχη των μαχών» λόγω της έντονης χιονόπτωσης, ενώ τόνισε ότι τα μηχανήματα της Περιφέρειας συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάφορα σημεία ώστε να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Τέλος ο κ. Αγοραστός είπε πως σε γενικές γραμμές η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αφορά, μεταξύ άλλων, και στην ρίψη αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Πάτρα

Ο παγετός έχει καλύψει μεγάλος μέρος της Αχαΐας, λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Νίκος Γυφτάκης.

Όπως προσθέτει, όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν από νωρίς το πρωί με προτεραιότητα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τον Νίκο Γυφτάκη, είναι ανοικτοί σχεδόν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν προς Καλάβρυτα, ενώ είναι σε εξέλιξη βρίσκεται ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου από Αίγιο προς Καλάβρυτα, μέσω Πτέρης. Επίσης εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν και στην εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης από την Αγία Τριάδα προς την Λαμπεία της Ηλείας.

Στο νομό της Ηλείας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Νίκος Γυφτάκης, σημειώθηκαν το πρωί χιονοπτώσεις στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, σε ορεινές κοινότητες της Ζαχάρως και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμπείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είπε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Γιάννης Τέγας, υπάρχει πρόβλημα με τον παγετό σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, λόγω της χιονόπτωσης που σημειώθηκε χθες το βράδυ.

Όμως, όπως προσθέτει, όλοι οι κεντρικοί δρόμοι του εθνικού και επαρχιακού δικτύου είναι ανοικτοί, ενώ μηχανήματα επιχειρούν μέσα σε ορεινές κοινότητες, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Καταλήγοντας ο Νίκος Γυφτάκης, λέει ότι «όλες αυτές τις ημέρες της κακοκαιρίας επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού.»

Καβάλα

Πυκνή χιονόπτωση επικρατεί σε όλες τις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και την Ξάνθη από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των αυτοκίνητων αλλά και των πεζών ακόμα και στα κέντρα των πόλεων.

Στην Δράμα, την Καβάλας και την Ξάνθης οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και οι κατά τόπους υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό οδικό οδικό δίκτυο κάνοντας χρήση εκχιονιστικών μηχανημάτων και ρίχνοντας συνεχώς αλάτι.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο των επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών. Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ Δράμας, Καβάλα και Ξάνθης έχουν αναστείλει προσωρινά τα δρομολόγιά τους, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Εγνατίας Οδού που διέρχεται μέσα από περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης.

Ισχυρή χιονόπτωση επικρατεί από τις βραδινές ώρες χθες και στο νησί της Θάσου δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων, ειδικά στο ορεινό τμήμα. Η τεχνική υπηρεσία του νησιωτικού δήμου και η πυροσβεστική υπηρεσία καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες στις πεδινές περιοχές να παραμένουν ανοιχτές.

Άνοιξε η Εγνατία οδός για τα φορτηγά

Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, γίνεται άρση του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία που ίσχυε από χθες την νύκτα από τον κόμβο της Παναγιάς στα Γρεβενά έως τα διόδια Πολυμύλου στην Κοζάνη. Επίσης δίνεται πράσινο φως και επιτρέπεται η κυκλοφορία των όλων των οχημάτων στην Εθνική οδό Γρεβενών – Τρικάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 2ο χλμ εώς και το 46ο χλμ.

Τρίκαλα

Ο παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι το σκηνικό του καιρού στη Δυτική Θεσσαλία, ενώ η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας έδωσε στη δημοσιότητα, την εικόνα του οδικού δικτύου. Ειδικότερα ισχύουν:

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων, η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

1) Ε.Ο. Τρικάλων -Ιωαννίνων από το 28ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου)

2) Ε.Ο. Τρικάλων -Γρεβενών από το 1ο χλμ. (κόμβο Μουργκανίου) έως όρια νομού Γρεβενών

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Ε.Ο. Τρικάλων - ''Αρτας από 22ο χλμ (διασταύρωση της Επ.Οδ. Πύλης - Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)

2) Ε.Ο. Πύλης - Τρικάλων από 32ο χλμ (Ελάτη) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου)

3) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης

4) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μετεώρων

5) Επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας, στο νομό Καρδίτσας, η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

1) Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από χ/θ 34 (κόμβος Ξυνιάδας) έως χ/θ 111 (Α/Κ Λόγγου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)

2) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)

3) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)

4) Επ. Οδός Καρδίτσας - ''Αρτας από 35ο χλμ (Διασταύρωση Βατσουνιάς) έως 81ο χλμ (γέφυρα Αχελώου - όρια νομού ''Αρτας)

5) Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από 7ο χλμ (Διασταύρωση Πευκόφυτου) έως 56ο χλμ (όρια Ν. Ευρυτανίας)

6) Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου από 42ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

 Πελοπόννησος

Το χιόνι και ο παγετός εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της περιφέρειας Πελοποννήσου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στα παρακάτω σημεία:

Στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, από το 15ο , έως το 40ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Μεσσηνίας και από το 40ο χιλιόμετρο, έως το 46ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Λακωνίας.

Στην επαρχιακή οδό Ελάτης- Χρυσοβιτσίου - Στεμνίτσας, στο νομό Αρκαδίας.

Επίσης, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές του νομού Αρκαδίας:

Στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου, από το 34ο , έως το 75ο χιλιόμετρο.

Στην εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης, από το 12ο , έως το 23ο χιλιόμετρο.

Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, από το 5ο, έως το 25ο χιλιόμετρο.

Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης- Καστρίου -Βουρβούρων - Αγίου Πέτρου - ''Αστρους από το 20ο , έως το 52,5ο χιλιόμετρο.

Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Κοσμά- Γερακίου από το 15ο , έως το 45ο χιλιόμετρο.

Στην επαρχιακή οδό ''Αστρους - Τρίπολης.

Στην Κορινθία, είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις παρακάτω περιοχές:

Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λυκούργιας, από το 1ο, έως το 17 χιλιόμετρο.

Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ