Πρόβα…μπαλκονιού στη Βουλή για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Πρόβα…μπαλκονιού στη Βουλή για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Την πρώτη αντιπαράθεση, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με φόντο τις πρόωρες κάλπες θα έχουμε εκτός απροόπτου την Τετάρτη.

Όπως έχει προαναγγελθεί στην Εθνική μας Αντιπροσωπεία αναμένεται να γίνει συζήτηση, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, με θέμα την κοινωνική πολιτική. Μόνο κάποιος που ζει…αλλού, μπορεί να πιστέψει ότι η συζήτηση θα μείνει σε αυτό, αν και από μόνο του θα αποτελέσει επί της ουσίας το μήλον της έριδος στην προεκλογική περίοδος, και δεν θα επεκταθεί σε μια αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης.

Εξάλλου το…πολιτικό μητρώο του Αλέξη Τσίπρα, που θεωρεί ότι μπορεί να πάρει τώρα τη ρεβάνς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει ότι σκοπεύει να μετατρέψει τη συζήτηση στη Βουλή σε «ροντέο», ανεβάζοντας θέματα, από τα ελληνοτουρκικά και τον Ερντογάν, μέχρι τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Γι' αυτό και δεν πιστεύω ότι θα αιφνιδιάσει κάποιον, εάν η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει άρωμα εκλογών.

Το ενδιαφέρον για εμένα είναι το πώς θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στο τελευταίο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα, κυρίως για το θέμα των εκλογών. Εάν δηλαδή ο πρωθυπουργός το κλείσει οριστικά λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας οριστικά και αμετάκλητα, ή θα αφήσει ανοικτές πόρτες και παράθυρα. Εάν επιλέξει το δεύτερο, θα έχουμε ίσως την κατάλυση ενός μεταπολιτευτικού ταμπού που αφορά τα μπάνια του λαού. Διότι κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει παίξει με αυτό το ιερό τοτέμ των ψηφοφόρων, που θα σημάνει μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο 100 ημερών και έναν πολιτικό καύσωνα διαρκείας.

Εάν ο κ. Μητσοτάκης το κλείσει τότε θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα πάμε σε ανασχηματισμό αλλά και για ένα ξαναζέσταμα των σεναρίων για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός έχει την προνομία του να κρατά και το μαχαίρι και το καρπούζι και για τα δυο ενδεχόμενα.

Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι λογικό να αφήσει τα πάντα σε εκκρεμότητα. Όποιος έχει ελάχιστη εμπειρία, μπορεί να καταλάβει ότι εάν αφήσει τα πράγματα να σέρνονται, το βαθύ κράτος του δημοσίου θα πέσει σε…θερινή νάρκη με ότι αυτό θα σημάνει για τη λειτουργία του κράτους.

Όσο για τον κ. Τσίπρα, σκοπεύει να μετατρέψει τη συζήτηση σε προεκλογικό μπαλκόνι, κηρύσσοντας έτσι και αλλιώς την έναρξη του προεκλογικού του αγώνα. Με την ομιλία του, θα δείξει το κλίμα, μέσα στο οποίο, θα επιλέξει να κινηθεί προεκλογικά. Και κυρίως εάν δικαιώσει το κυβερνητικό αφήγημα περί τοξικής αντιπολίτευσης, που μοιραία θα οδηγήσει τον τόπο σε πρόωρες εκλογές.