Προβάδισμα στο SPD με 1,5% δίνουν τα τελευταία αποτελέσματα - Μακρά η εκλογική νύχτα
Εκλογές - Γερμανία

Προβάδισμα στο SPD με 1,5% δίνουν τα τελευταία αποτελέσματα - Μακρά η εκλογική νύχτα

Προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης (23:52 ώρα Ελλάδας), οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά (Die Linke) 5% (-4,2).

Προβάδισμα 1,7% στο SPD δίνει η Deutsche Welle. Οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν 25,8%, οι Χριστιανοδημοκράτες/Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές 24,1%, οι Πράσινοι 14,6%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 10,5% και η Αριστερά 4,9%.

Με αυτά τα αποτελέσματα, σύμφωνα πάντα με τη DW, το SPD θα καταλάβει στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) 205 έδρες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι σύμμαχοί τους Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές 194, οι Πράσινοι 116, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 91, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 84 και η Αριστερά 39.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ZDF που δημοσιοποιήθηκαν στις 00:37 ώρα Ελλάδας), το SPD προηγείται με οριακό προβάδισμα 0,5% του CDU (26,3% έναντι 25,8%) στα κρατίδια που αποτελούσαν την πρώην Δυτική Γερμανία, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες υπερέχουν ξεκάθαρα με διαφορά 8,3 μονάδων (24,7% έναντι 16,4%) των Χριστιανοδημοκρατών.

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

Νωρίτερα οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%. Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων
 

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε πριν από λίγο ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην 'Αγγελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Οι προβλέψεις των exit polls


Το εκλογικό θρίλερ που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσε το πρώτο exit poll, με το CDU και το SPD να συγκεντρώνουν 25% και τους Πράσινους 15%. Προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) δίνει το ZDF. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καναλιού, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης.

Ο γραμματέας του SPD δήλωσε πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει «σαφή εντολή να κυβερνήσει», ενώ από τα κεντρικά του CDU γίνεται λόγος για «πικρό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα πάντως με την προβολή στην κατανομή εδρών που κάνει το Europe Elects, με βάση τα έως τώρα ποσοστά από τα exit polls η Χριστιανική Ένωση κερδίζει 200 έδρες και το SPD 197. Αντίθετα, το ZDF δίνει 213 έδρες στο SPD και 200 στο CDU/CSU.

Σύμφωνα με το France 24 αρκετά εκλογικά κέντρα του Βερολίνου αντιμετώπισαν προβλήματα από την έναρξη της ημέρας των εκλογών, καθώς παραδόθηκαν λάθος ψηφοδέλτια, ενώ σε άλλα παρατηρήθηκε έλλειψη εκλογικών αντιπροσώπων.

Αρκετά Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ουρές των ψηφοφόρων ήταν ασυνήθιστα μεγάλες την ημέρα των εκλογών. Σαν αποτέλεσμα οι Αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν και μετά τις 6 το απόγευμα, τη νόμιμη ώρα για το τέλος της ψηφοφορίας.

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο των Πρασίνων


Ενώ οι Πράσινοι απέχουν πολύ από το να έχουν αρκετές ψήφους για να διεκδικήσουν το αξίωμα της καγκελαρίου, ψηφοφόροι του κόμματος πανηγυρίζουν για το πρώτο exit poll, οι εκτιμήσεις του οποίου αν επαληθευτούν θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους.