Προανακριτική: Θολό τοπίο για την αφαίρεση της «κουκούλας»

Προανακριτική: Θολό τοπίο για την αφαίρεση της «κουκούλας»

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι όροι με τους οποίους θα καταθέσουν οι κουκουλοφόροι μάρτυρες στο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής η κατάθεση ναι μεν θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, σε μέρα και σε ώρα που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Το ίδιο θα συμβεί σχετικά και με την τοποθεσία. Πάντως, μυστήριο παραμένει εάν οι μάρτυρες θα διατηρήσουν (και με ποιο τρόπο) αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Από την πλευρά τους πηγές της προανακριτικής διατεινόντουσαν ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της εξέτασής τους από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη, δηλαδή «δίχως κουκούλες». 

«Το πως θα γίνει η κατάθεση προσδιορίζεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μια σχετική Υπουργική Απόφαση αλλά και τη διάταξη της εισαγγελέως διαφθοράς», έλεγαν πηγές της προανακριτικής, υπενθυμίζοντας ότι τα παραπάνω ερμηνεύτηκαν από τον εισαγγελέα που έκανε την εξέταση στις 4/12/2019». Δηλαδή, η κατάθεση έγινε χωρίς αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. 

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της επιτροπής είναι να γίνει η κατάθεση είτε με κουκούλες είτε χωρίς: «Εμείς δεν βγάζαμε κουκούλες αλλά προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη προστασία των μαρτύρων». 

«Το μείζον  είναι να εξεταστούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες. Για μας δεν είναι ντε και καλά η κουκούλα. Δεν είναι σκοπός  μας να αποκαλύψουμε τους μάρτυρες», έλεγαν με νόημα οι ίδιες πηγές. Σε ότι αφορά τι θα συμβεί εφόσον οι προστατευόμενοι μάρτυρες αρνηθούν να αποκαλύψουν ουσιαστικά την ταυτότητά τους οι πηγές της πλειοψηφίας, απάντησαν πως το ζήτημα θα συζητηθεί νωρίτερα στην αντιπροσωπεία της επιτροπής ως ενδεχόμενο προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη θέση από την αρχή.