Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, 16:54

Αλέξανδρος Διαμάντης
-A +A

Προανακριτική: Χωρίς «κουκούλες» οι μαρτυρίες - Απομονώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ 

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, 16:54
Προανακριτική: Χωρίς «κουκούλες» οι μαρτυρίες - Απομονώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ 

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την απόφαση να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες» έλαβε η προανακριτική Επιτροπή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνεται επιμένοντας ότι δεν θα πρέπει να τις βγάλουν. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ μειοψήφησε την ώρα που το ΚΚΕ ήθελε οι μάρτυρες να καταθέσουν με τα κανονικά τους ονόματα και όχι με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Έτσι πλέον το μπαλάκι περνά στους μάρτυρες, οι οποίοι με επιστολές του έχουν ζητήσει να μην προχωρήσει η εξέτασή τους φοβούμενοι την ακεραιότητά τους, επειδή δήθεν θα γίνει γνωστή η ταυτότητά τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπούγας ήταν κατηγορηματικός στην απάντησή του: «Ο νόμος για την προστασία προβλέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο όχι από τους βουλευτές».

Νωρίτερα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι η πλειοψηφία επιθυμεί «να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου».

«Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κυρία Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα,  υπενθύμισε ότι η ΝΔ ζητά τη φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας τόνισε ότι δεν «θέλουμε να ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. «Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας», υπογράμμισε. 

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι σκοπός της επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας και συμπλήρωσε ότι η άποψη του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα