Προ των πυλών αυστηροί περιορισμοί στην Αττική, το σενάριο που απορρίφθηκε

Προ των πυλών αυστηροί περιορισμοί στην Αττική, το σενάριο που απορρίφθηκε

Θέμα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων εναντίον του κορονοϊού, μόνο που αυτή τη φορά η λήψη τους θα έχουν επίκεντρο την Αττική. Αυτό που φοβόντουσαν οι επιστήμονες φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα και δεν είναι άλλο από την αυξητική τάση των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο όπου ζει περίπου ο μισός ελληνικός πληθυσμός. 

Η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι ανοιχτή και τα τηλέφωνα έχουν «ανάψει». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η έκρηξη των κρουσμάτων στο Ισραήλ και στην Γαλλία θορύβησε την κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να προλάβει τα χειρότερα. Όπως άλλωστε διεφάνη και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, ο κ.Μητσοτάκης λειτουργεί προληπτικά , επιθυμώντας να ανακόψει την πορεία του ιού, στοιχείο που αποδείχτηκε καθοριστικό την άνοιξη. Κάτι ανάλογο θα επιχειρηθεί και τώρα αφού όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα συμφωνούν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό. 

Στο πλαίσιο αυτό  ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων, το οποίο και έχει διπλή στόχευση : 

- Την απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής. 

-Την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Προφανώς και δεν είναι εύκολη η ισορροπία μεταξύ των δύο ζητούμενων , όμως σε περίπτωση εμπλοκής η ιεράρχηση είναι σαφής κάτι που φάνηκε και στο πρώτο κύμα. 

Αρχικά υπήρξαν φωνές που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης το πρωί της Δευτέρας, να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα η  μάσκα,  τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Κάτι ανάλογο άλλωστε συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η σκέψη αυτή πάντως, όπως σημειώνει πηγή κοντά στον κ.Μητσοτάκη, απορρίφθηκε  μια και όπως εκτιμάται η κατάσταση δεν έχει φτάσει ακόμα σε τέτοιο σημείο που να δικαιολογεί μία τέτοια επιλογή. Παράλληλα φαίνεται πως η κυβέρνηση στρέφεται σε άλλες κατευθύνσεις εστιάζοντας στη μείωση των δραστηριοτήτων που απαιτούν φυσική παρουσία.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται: 

- Ο περιορισμός στις μετακινήσεις στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»,

- Ο περιορισμός των καθήμενων στα τραπέζια σε τέσσερις, 

- Η αναβολή καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν συναθροίσεις.

- Η προσαρμογή της λειτουργίας στο δημόσιο τομέα, κυρίως με την ενίσχυση της τηλεργασίας και παράλληλα τροποποίηση του χρόνου προσέλευσης των εργαζόμενων. 

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα της Τρίτης, ενώ  υπάρχουν και ορισμένες σκέψεις, αυτές να καθυστερήσουν και να γίνουν την Τετάρτη. Όλα θα κριθούν το πρωί της Τρίτης κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.