8ος χρόνος, ημέρα 2433η
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Πρεσβεία Ισραήλ: Ο συγγραφέας Ντρορ Μισάνι στην Αθήνα στις 23 Μαΐου

Πρεσβεία Ισραήλ: Ο συγγραφέας Ντρορ Μισάνι στην Αθήνα στις 23 Μαΐου

Ο Ισραηλινός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ντρορ Μισάνι παρουσιάζει το μυθιστόρημά του Τρεις, το πρώτο βιβλίο του στα ελληνικά (Εκδόσεις Κείμενα, μετάφραση Χρυσούλα Παπαδοπούλου), και συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Κουρμουλή, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ώρα 20:30, στο βιβλιοπωλείο Public (Σύνταγμα). Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Το βιβλίο Τρεις είναι ένα αινιγματικό και έξυπνο αστυνομικό μυθιστόρημα που παρουσιάζει το περίπλοκο παζλ τριών γυναικών: μια εγκαταλειμμένη γυναίκα που αναζητά την αγάπη, μια βαθιά θρησκευόμενη μετανάστρια, μια απογοητευμένη ερευνήτρια παγιδευμένη στον γάμο της. Τρεις γυναίκες τόσο διαφορετικές και άγνωστες μεταξύ τους που συνδέονται με ένα κοινό μυστικό.

Το πρώτο αυτόνομο βιβλίο του Ντρορ Μισάνι εξερευνά τις συγκρούσεις και τις προκαταλήψεις στη σύγχρονη κοινωνία, φτιάχνοντας ένα αργό ψυχολογικό θρίλερ που επιφυλάσσει τη μεγαλύτερη ανατροπή. Οι αριστοτεχνικές ψυχογραφίες αυτών των τριών προσώπων και η παραπλανητική αφήγηση του συγγραφέα δημιουργούν ένα μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η λαχτάρα για αγάπη και οικειότητα. Το μυθιστόρημα Τρεις εκδόθηκε στα εβραϊκά το 2018, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έλαβε τα βραβεία Deutsche Krimipreis και Ρrix Mystère de la critique. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο 2021, από τις Εκδόσεις Κείμενα, σε μετάφραση από τα εβραϊκά της Χρυσούλας Παπαδοπούλου.

To βιβλίο έχει εξαιρετικές κριτικές στον βρετανικό και αμερικανικό τύπο. Οι Times επέλεξαν το μυθιστόρημα στη λίστα Καλύτερης Αστυνομικής Φαντασίας του Αυγούστου 2020, αποκαλώντας το «μια εντελώς πειστική και εντελώς συναρπαστική άσκηση στον τρόμο Highsmithian». Η The Evening standard επέλεξε το μυθιστόρημα στη λίστα με τα 10 που πρέπει κανείς να διαβάσει το καλοκαίρι.

Στην Επιθεώρηση Βιβλίου των New York Times, η Marylin Stasio γράφει ότι το «Three» είναι «ένα στοχαστικό μυστήριο παζλ […] Ο Mishani έχει κατασκευάσει την πλοκή ως ψυχολογικό θρίλερ, αλλά η ιστορία έχει πολλά περισσότερα να πει από μόνη της. Σίγουρα, υπάρχουν σκηνές γνήσιου τρόμου […], αλλά υπάρχουν επίσης εκπληκτικές ανατροπές στην πλοκή και έξυπνες ιδέες χαρακτήρων, για να μην αναφέρουμε μερικές καταπληκτικές σκηνές στους δρόμους του Τελ Αβίβ»

Ο Ντρορ Μισάνι ξεκίνησε να γράφει το 2011 με το μυθιστόρημα Ο Εξαφανισμένος Φάκελος, το πρώτο από τη σειρά με ήρωα τον αστυνόμο Άβρααμ Άβρααμ. Τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες και έχουν βραβευτεί στο Ισραήλ (βραβείο Bernstein καλύτερου μυθιστορήματος), τη Σουηδία (βραβείο Martin Beck) και τη Γαλλία (βραβείο αναγνωστών των Eκδόσεων Points στην κατηγορία του αστυνομικού μυθιστορήματος). Ο Εξαφανισμένος Φάκελος αποτέλεσε τη βάση για το σενάριο της ταινίας Fleuve noir σε σκηνοθεσία του Ερίκ Ζονκά. Η διεθνής επιτυχία του Ντρορ Μισάνι μπορεί να αποδοθεί όχι μόνο στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αστυνομική λογοτεχνία, αλλά κυρίως στο προσωπικό του στυλ, τη μοναδική του αφήγηση που δικαιώνει όσους τον αποκαλούν «Σιμενόν του Ισραήλ». Η αριστοτεχνική πρόζα του συγγραφέα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη δημοφιλία της αστυνομικής λογοτεχνίας στο ελληνικό κοινό.

Ο Ντρορ Μισάνι (Dror Mishani) γεννήθηκε το 1975 στη Χολόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου ζει με την οικογένειά του. Διδάσκει ιστορία και θεωρία του αστυνομικού μυθιστορήματος και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.