Πρεμιέρα, με το βάρος στους ξενιτεμένους της Εθνικής

Πρεμιέρα, με το βάρος στους ξενιτεμένους της Εθνικής

Οπως σε όλα τα σύγχρονα επαγγέλματα, έτσι και στο ποδόσφαιρο, όποιος μπορέσει, φεύγει από την Ελλάδα. Οι καλύτεροι ξενιτεύονται σε πρώτη ευκαιρία, κυνηγώντας μια καλύτερη καριέρα, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. Είναι τόσο τοξικό το περιβάλλον εδώ, που απωθεί οποιονδήποτε επιδιώκει να αναβαθμίσει το παιχνίδι του και τις προοπτικές του.

Αν χρωστάμε κάτι στον Ολλανδό κόουτς της Εθνικής μας, τον Φαν'τ Σιπ, είναι ότι κάποιους Ελληνες που δεν τους ξέραμε, τους ανακάλυψε, τους έφερε και τους καθιέρωσε παράλληλα με την όποια πορεία τους στο πρωτάθλημα της πατρίδας του, απ' όπου κυρίως είχε και την εικόνα. Δουλεμένοι τακτικά οι περισσότεροι και με καλύτερες παραστάσεις, προσαρμόστηκαν αμέσως και βοήθησαν.

Μπορεί το αποψινό ματς της Εθνικής με την Ισπανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 να γίνεται στη σκιά του εμφυλίου για το αν θα πρέπει να παίζουν ο Παπασταθόπουλος και ο Μανωλάς, αλλά υπάρχουν τόσοι άλλοι που βρίσκονται σε μικρά ή μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αφήνουν στίγμα.

Και επειδή εκείνους που βλέπουμε στο δικό μας πρωτάθλημα τούς ξέρουμε, ας ρίξουμε μια ματιά στους λεγόμενους «εμιγκρέ» και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ: Από το 2018 που πήγε από τον Παναθηναϊκό στην Μπενφίκα ήταν σταθερά βασικός κάτω από τα δοκάρια. Αυτό το status άλλαξε τον τελευταίο μήνα, καθώς οι μέτριες εμφανίσεις του 27χρονου έχουν αναγκάσει τον κόουτς Ζορζ Ζεσούς να τον αφήνει στον πάγκο. Εφαγε ένα «κοροϊδίστικο» γκολ στο ματς με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και έμεινε εκτός για έξι ματς: τρία για το πρωτάθλημα, ένα για το κύπελλο και στα δύο παιχνίδια με την Αρσεναλ για το Europa League. Ξανάπαιξε πριν λίγες μέρες στον επαναληπτικό με την Εστορίλ. Αγνωστο αν θα είναι αυτός βασικός με την Εθνική, ή θα καθίσει στα δοκάρια ο Διούδης του Παναθηναϊκού.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΠΙΝΟ: Με τον Πασχαλάκη του ΠΑΟΚ και τον Μπάρκα της Σέλτικ εκτός πλάνων στις ομάδες τους, ο Φαν'τ Σιπ βρήκε τρίτο τερματοφύλακα τον Στέφανο Καπίνο. Ανήκει στη γερμανική Βέρντερ Βρέμης, στην οποια δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Τον Ιανουάριο δόθηκε δανεικός στη Σαντχάουζεν (β’ Γερμανίας), όπου μετράει εννιά σερί συμμετοχές. Ο προπονητής τον είδε και τον κάλεσε.

ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΙΑΣ: Τον γνωρίσαμε ως εξτρέμ στον Παναθηναϊκό για αρκετά χρόνια. Ομως, εδώ και καιρό έχει εξελιχθεί σε δεξί μπακ. Ανήκει στην Ομόνοια Λευκωσίας και δεν παίζει βασικός. Ουσιαστικά, πρόκειται για λύση ανάγκης σε μια θέση όπου η Εθνική έχει χοντρό πρόβλημα, καθώς η γενικότερη εικόνα του δεν πείθει.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ: Η μεταγραφή του στη Λίβερπουλ δεν έχει εξελιχθεί όπως ακριβώς θα ήθελε. Ο αριστερός μπακ που έφυγε από τον Ολυμπιακό, παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για χάρη του, δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Γιούργκεν Κλοπ, που σημαίνει ότι οι συμμετοχές του περιορίζονται σε μερικές αλλαγές στις καθυστερήσεις των αγώνων. Κι αυτό, όταν η ομάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα λόγω τραυματισμού πολλών βασικών ποδοσφαιριστών. Δεν κατάφερε να μπει καν στο rotation όπου καταφεύγει ο προπονητής για να καλύψει τα κενά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Εχει ήδη δέκα γεμάτα 90λεπτα με τη Νόργουιτς. Βασικός αριστερός μπακ στην πρωτοπόρο της αγγλικής Championship, ετοιμάζεται να πανηγυρίσει την άνοδο στην Premier League και παράλληλα έχει μονιμοποιηθεί αφήνοντας αρκετές υποσχέσεις για το ποδοσφαιρικό του μέλλον. Θα παίξει στο δεύτερο προκριματικό ματς κατά της Γεωργίας, στις 31 Μαρτίου, καθώς ήρθε με ένα τραυματισμό στο κεφάλι που δεν κατάφερε να ξεπεράσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να μην είναι τόσο διαφημισμένος, όμως ο 25χρονος έχει 16 συμμετοχές με τη Σασουόλο, μια ιταλική ομάδα που βρίσκεται στο πρώτο μισό της βαθμολογίας στη Serie Α. Τον τελευταίο καιρό βρήκε ξανά θέση στην ενδεκάδα, ενώ εκτός από αριστερός μπακ πολλές φορές παίζει και ως χαφ – εξτρέμ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ: Οδεύοντας προς τα 34 χρόνια του, ο Τζαβέλας είναι πια στόπερ και όχι ο αριστερός μπακ που ξέραμε. Βασικός και αναντικατάστατος στην τουρκική Αλάνιασπορ. Εκανε πρωταθλητισμό στο πρώτο μισό της σεζόν στην Τουρκία και πλέον τώρα κυνηγάει την έξοδο στην Ευρώπη. Σε 28 συμμετοχές φέτος, έχει δύο γκολ και μια ασίστ. Καθόλου άσχημα.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΟΠΑΝΟΣ: Στην Αρσεναλ, όπου ανήκει, δεν μπόρεσε να στεριώσει και άρχισε να παραχωρείται κάθε χρόνο δανεικός. Τώρα βρίσκεται στη γερμανική Στουτγάρδη, όπου μετά τους δύο τραυματισμούς στην αρχή της σεζόν, έχει καθιερωθεί στα στόπερ. Βοηθά στην ανοδική πορεία της ομάδας και γίνονται σκέψεις να αποκτηθεί με κανονική μεταγραφή το καλοκαίρι. «Εχει βελτιωθεί σημαντικά, τον παρακολουθούμε εδώ και καιρό. Αξίζει να βρίσκεται στις κλήσεις της Εθνικής, γιατί έχει αποδείξει ότι διανύει μια καλή αγωνιστική περίοδο», είπε ο Φαν'τ Σιπ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η μεγάλη έκπληξη του Ολλανδού προπονητή. Επιστρέφει στα 29 έπειτα από τρία χρόνια. Μέχρι το καλοκαίρι ανήκε στο Αμβούργο, όμως από το 2018 ως και πρόσφατα μετρούσε μόλις τέσσερις συμμετοχές. Ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς βρήκε από τα τέλη Οκτωβρίου συμβόλαιο στη Λοκομοτίβα του Ζάγκρεμπ. Μπορεί η ομάδα να είναι ουραγός στη βαθμολογία, αλλά αυτός έχει ξανανιώσει εκεί, με 12 συνεχόμενες συμμετοχές στην ενδεκάδα. «Η ομάδα του δεν τα πηγαίνει καλά, αλλά οι ατομικές του εμφανίσεις πείθουν. Παίζει 90 λεπτά και έχει παρελθόν στο οποίο έχει δείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο», όπως δήλωσε ο κόουτς. Αν δεν έχει νέες ατυχίες από τραυματισμούς, μπορεί να κάνει το restart του και σύντομα να ανέβει ξανά ποδοσφαιρικό σκαλοπάτι.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΙΩΠΗΣ: Παρέα με τον Τζαβέλα στην τουρκική Αλάνιασπορ, ο 26χρονος αμυντικός χαφ είναι κι αυτός βασικότατος στην ομάδα του. Θα έχει πολλή δουλειά και ευθύνη στα πρώτα ματς της Εθνικής, ελλείψει του Δημήτρη Κουρμπέλη, ο οποίος παραμένει τραυματίας στον Παναθηναϊκό.

ΚΑΡΛΟΣ ΖΕΚΑ: Πλησιάζει τα 33, αλλά ο ελληνοποιημένος Πορτογάλος μοιάζει... βιονικός. Αρχηγός της Κοπεγχάγης και δεσπόζουσα μορφή στη μεσαία γραμμή της, δεν έχει αντικατασταθεί ποτέ σε 24 φετινούς αγώνες. Πάνω του βασίζεται το ελληνικό κέντρο και η αρχή της ανασταλτικής λειτουργίας.

ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ: Διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. Ξεκίνησε κι αυτός στην περίπου... ελληνική Αλάνιασπορ με επτά γκολ και τον Ιανουάριο μεταγράφηκε στην Τραμπζονσπόρ έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ. Μετράει ήδη πέντε γκολ σε ενάμιση μήνα. Ιδανικός και για εκτελέσεις φάουλ ή πέναλτι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΛΚΑΣ: Η παρθενική του σεζόν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Φενέρμπαχτσε κρίνεται ήδη απόλυτα επιτυχημένη. Ο διεθνής επιτελικός μέσος όχι μόνο προσαρμόστηκε με το «καλημέρα», αλλά κουβαλάει την ομάδα στις πλάτες του. Αν δούμε τα στατιστικά του – καθώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να τον παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση με την καινούργια φανέλα του – σε 31 αγώνες έχει 8 γκολ και 7 ασίστ.  Εδώ έχουμε πρόβλημα της τελευταίας στιγμής. Δυστυχώς, ένα τράβηγμα στο πόδι, τον αφήνει έξω. To τεχνικό τιμ έχει την την ελπιδα να προλάβει να παιξει κατά της Γεωργίας, στις 31 Μαρτίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΗΜΝΙΟΣ: Από τους ελάχιστους κλασικούς εξτρέμ που διαθέτει η ομάδα μας. Δυσκολεύεται αρκετά στην Κολωνία. Κόστισε 3,5 εκατ. ευρώ, όμως μέχρι τώρα πορεία του δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Εχει έντεκα σποραδικές συμμετοχές στην Μπουντεσλίγκα, συνήθως ως αλλαγή. «Προτιμάμε να έχουμε παίκτες σαν αυτόν και θα του δώσουμε ξανά τη ευκαιρία να βρίσκεται μαζί μας και να αγωνιστεί ενδεχομένως σε μέρος των δύο παιχνιδιών», ειπε ο Φαν'τ Σιπ. «Γνωρίζουμε ότι του λείπει ο αγωνιστικός ρυθμός, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε κι ένα γκρουπ από παίκτες που δεν αγωνίζονται στις ομάδες τους».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ: Ο πρώτος σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος καλείται από πολλούς να σηκώσει το βάρος στην επίθεση και να δώσει λύσεις στην Εθνική μας ομάδα. Τα κατορθώματά του είναι γνωστά. Με τη Φένλο έχει πετύχει 24 γκολ στην Eredivisie, συν άλλα τρία στο κύπελλο, και το καλοκαίρι λογικά τον περιμένει μια δυνατή μεταγραφή. Ο προπονητής έχει ελαφρώς διαφορετική άποψη: «Δεν είναι δίκαιο να πούμε ότι πρέπει να λύσει το πρόβλημά μας με αρκετά γκολ συγκριτικά με τις ευκαιρίες που δημιουργούμε. Ομως διαθέτουμε ένα ποδοσφαιριστή που μπορεί να σκοράρει, κι αυτό είναι σημαντικό».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Με ύψος 1.86 και επιβλητικό σκαρί, ο 22χρονος είναι κλασικός φορ. Όμως στη φετινή Βίλεμ συχνά παίζει ως εξτρέμ ή περιφερειακός φορ, κάτι που τον δυσκολεύει. Ακόμη κι έτσι, έχει σκοράρει 10 φορές, δείχνοντας πως συνιστά αξιόπιστη λύση.

Λείπουν σε σχέση με προηγούμενες κλήσεις: Παντελής Χατζηδιάκος (Αλκμααρ), Ευθύμης Κουλούρης (Τουλούζ), Βασίλης Μπάρκας (Σέλτικ), Δημήτρης Λημνιός (Κολωνία), Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα), Κώστας Σταφυλίδης (Χοφενχάιμ), Παναγιώτης Ρέτσος (Σεντ Ετιέν), Τάσος Δώνης (Φένλο - Στουτγκάρδη - Ρεμς).