Πραξικόπημα στην Μιανμάρ – Παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας

Πραξικόπημα στην Μιανμάρ – Παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (τοπική ώρα) εκδηλώθηκε πραξικόπημα στη Μιανμάρ, όταν οι ένοπλες δυνάμεις κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όλη την επικράτεια της ασιατικής χώρας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του στρατού της Μιανμάρ την εξουσία έχει πλέον στα χέρια του ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ο οποίος θα κατέχει πλέον τη θέση του προέδρου. Επιπλέον, ανακοινώθηκε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ ότι συνελήφθησαν η επικεφαλής της (εκλεγμένης) κυβέρνησης, η 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο (νόμιμος) πρόεδρος Ουίν Μιντ καθώς και όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Η κατηγορία εναντίον τους είναι ότι έχουν εμπλοκή στη νοθεία που, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, έγινε στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και φρουρούν όλα τα δημόσια κτίρια, ενώ έχει διακοπεί και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας 

Η εκδήλωση του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ προκάλεσε και διεθνείς αντιδράσεις με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν να καλεί τους επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ να αφήσουν αμέσως ελεύθερη την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, καθώς και τους υπόλοιπους πολιτικούς.

Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» των ΗΠΑ για τις συλλήψεις των πολιτικών. «Καλούμε τους Βιρμανούς στρατιωτικούς ηγέτες να απελευθερώσουν όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τα ηγετικά στελέχη της κοινωνίας των πολιτών και να σεβαστούν τη βούληση του λαού όπως εκφράστηκε στις δημοκρατικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου» 2020, τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό του λαού της Μιανμάρ που ποθεί δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και ανάπτυξη», για να συμπληρώσει ότι ο στρατός πρέπει να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες αμέσως.

Από την πλευρά της η Ινδονησία απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέρη στη Μιανμάρ να εμμείνουν στην τήρηση των δημοκρατικών αρχών και του Συντάγματος, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και τις συλλήψεις της επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλων πολιτικών.

«Η Ινδονησία υπογραμμίζει επίσης ότι όλες οι διαφωνίες για τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο των υπαρχόντων νομικών μηχανισμών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ινδονησίας. Ακόμη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να τηρηθούν οι αρχές του καταστατικού χάρτη του Συνδέσμου των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν κατά του πραξικοπήματος

Τέλος, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσή της με την οποία η 75χρονη πολιτικός καλεί τους πολίτες «να μην αποδεχθούν» το στρατιωτικό πραξικόπημα, να διαδηλώσουν εναντίον της κατάληψης της εξουσίας από τους στρατηγούς.

«Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία», αναφέρει η δήλωση, που όπως διευκρίνισε το κόμμα έγινε από την Αούνγκ Σαν Σου Τσι προτού εκδηλωθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα και συλληφθούν η ίδια και άλλοι πολιτικοί. «Καλώ τον λαό να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος», πρόσθεσε η Αούνγκ, σύμφωνα με το κόμμα της.