«Πράσινο φως» της Γερουσίας για την τροποποίηση των F-35 που θα πωλούνταν στην Τουρκία

«Πράσινο φως» της Γερουσίας για την τροποποίηση των F-35 που θα πωλούνταν στην Τουρκία

Λύση στο θέμα των 6 μαχητικών αεροσκαφών F-35 που κατασκευάστηκαν για λογαριασμό της Τουρκίας, αλλά ουδέποτε παραδόθηκαν, πρόκειται να δώσει το Κογκρέσο, μέσω της νομοθετικής πράξης του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα (NDAA 2021).

Στο προσχέδιο που παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Τζιμ Άινχοφ και ο επικεφαλής της μειοψηφίας Τζιμ Ριντ, «εξουσιοδοτείται η Πολεμική Αεροπορία να αξιοποιήσει, να τροποποιήσει και να χειριστεί τα έξι τουρκικά F-35 που παραδόθηκαν, αλλά ουδέποτε μεταφέρθηκαν, επειδή η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα των F-35».

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 σταμάτησε μόλις η χώρα έλαβε την πρώτη παρτίδα συστοιχιών του συστήματος ρωσικής αεράμυνας S-400 το περασμένο καλοκαίρι. Παράλληλα, δεκάδες Τούρκοι πιλότοι και προσωπικό στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία μετά το πάγωμα της συνεργασίας στις αρχές Αυγούστου του 2019.

Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη η διακοπή της παραγωγής στην Τουρκία ούτε στις υπόλοιπες οκτώ χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους, ακριβώς διότι η παραγωγή του είχε σχεδιαστεί επί τούτου να είναι διεθνής, ενώ οι εννέα χώρες είχαν επενδύσει χρήματα σε αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία είχε μέχρι τώρα πληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα F-35. 

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή 95 αεροσκαφών F-35 στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα (NDAA 2021).

Υπενθυμίζεται ότι Μόσχα και η Άγκυρα ήρθαν πριν λίγο καιρό σε συμφωνία επί της αρχής για την παράδοση δεύτερης παρτίδας S-400  όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντενίρ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου RIA NOBOSTI.

Η Ρωσία, αναφέρει το δημοσίευμα, ολοκλήρωσε το πρώτο συμβόλαιο για την προμήθεια S-400 στην Τουρκία το 2019 έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.