Πράσινο φως στην κυβέρνηση από Ecofin να ανοίξει το θησαυροφυλάκιο

Πράσινο φως στην κυβέρνηση από Ecofin να ανοίξει το θησαυροφυλάκιο

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κονδύλια του προϋπολογισμού για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού έχει η χώρα μας μετά την απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.

Το συμβούλιο υπουργών αποφάσισε να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο. Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει: τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause).

 Με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του.

 Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει το θησαυροφυλάκιο για να τονώσει σχεδόν το σύνολο της οικονομική δραστηριότητας. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για lock down οι περισσότερες επιχειρήσεις από τις περίπου 900.000 που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα παρουσιάσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα.

Το ποσό του 1 δις. ευρώ δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση ενώ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένεση ρευστότητας. Αν υποτεθεί ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται περί τις 440.000 επιχειρήσεις το ποσό που θα λάμβανα κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 2.500 ευρώ, ποσό το οποίο δεν επαρκεί για να καταβληθούν οι μισθοί για πολύ μικρές επιχειρήσεις.

 Η θετική όμως εξέλιξη από το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών επιτρέπει στην κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τους ΚΑΔ, καθώς ελάχιστοι είναι οι κλάδοι που δεν πλήττονται και να αναζητήσει τρόπους στήριξης του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας.

 Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να κινητοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους και να εξασφαλίσει πως τα έκτακτα εργαλεία ρευστότητας που έχει ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα περάσουν στην πραγματική οικονομία. Ανώτατος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει στο Liberal ότι το μεγαλύτερο πακέτο από της μοχλεύσεις χρημάτων του ΕΣΠΑ θα χορηγηθεί από τις τράπεζες αμέσως μετά το τέλος της κρίσης.

 Ταυτόχρονα, όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους μηδενικό επιτόκιο και μεγάλο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής, με την εγγύηση του κράτους, για την κάλυψη των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την επόμενη μέρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός αν και είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο στοίχημα δεδομένου ότι είναι άγνωστο το ύψος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν μέχρι την… επόμενη μέρα γίνεται στη βάση των προτάσεων μέτρων με στόχο να βοηθηθούν οι τραυματισμένες επιχειρήσεις. Μεταξύ των μέτρων είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% από 24% σήμερα και η ταχύτερη μείωση των εισφορών από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται ένα μεγάλο πακέτο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου με στόχο να μπορέσει να μαζέψει, εφόσον ο ιός  το επιτρέψει, την ζημιά του πρώτο εξαμήνου.