ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,76 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,76 εκατ. €   RT

Υπουργείο Υγείας: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65

«Πράσινο φως» για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού και στους άνω των 65 ετών, έδωσε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα στις 18:00 από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις ηλικίες 65 ετών και άνω, είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προ ημερών τονίζοντας πως βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εισηγηθεί τη διενέργεια εμβολιασμών με το συγκεκριμένο και για αυτές τις ηλικίες.

Παρομοίως η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε δηλώσει ότι «με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί την διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα».

Αν και το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε αποφασιστεί να χορηγείται μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για τις πιο πάνω ηλικίες, νέες μελέτες από τη Γερμανία δείχνουν μεγάλη αποτελεσματικότητα και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση για χορήγηση σε πολίτες άνω των 65 στη Μεγάλη Βρετανία, στην Γαλλία (65 με 74 ετών με υποκείμενα νοσήματα), στην Αυστρία, στη Γερμανία και στη Σουηδία.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχές Φεβρουαρίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου πρότεινε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα 18-64 ετών, διαμηνύοντας πως οι δύο δόσεις θα πρέπει να γίνουν σε απόσταση 12 εβδομάδων.

Ήδη από τις 10 Φεβρουαρίου άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού εμβολιασμού για τους 60 έως 64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca που δεν χορηγούνταν σε μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό οι παραδόσεις εμβολίων στη χώρα μας τον Απρίλιο θα αυξηθούν και το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς.