«Πράσινο φως» για την είσοδο Ουκρανίας και Μολδαβίας στην ΕΕ από την Κομισιόν

«Πράσινο φως» για την είσοδο Ουκρανίας και Μολδαβίας στην ΕΕ από την Κομισιόν

Η Κομισιόν συνιστά να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν σε τομείς, όπως το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Σχετικά με το κράτος δικαίου, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών για την αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος και στον έλεγχο των εισαγγελέων. Θα πρέπει πλέον να επιταχυνθεί η επιλογή των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη σύσταση των απαραίτητων οργάνων κατά της διαφθοράς.

Το επίκεντρο θα πρέπει πλέον να είναι ο διορισμός του νέου επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του νέου διευθυντή του γραφείου έρευνας κατά της διαφθοράς. Τα όργανα καταπολέμησης της διαφθοράς θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως», δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

«Όσον αφορά στους ολιγάρχες, η Ουκρανία υιοθέτησε τολμηρό νόμο εναντίον τους. Στην πραγματικότητα, είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που το έχει κάνει. Τώρα, είναι ζήτημα υλοποίησης», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ναι, η Ουκρανία δικαιούται την ευρωπαϊκή προοπτική», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι έχει γίνει «καλή δουλειά», αλλά υπάρχει ακόμη «σημαντική δουλειά» να γίνει.

Ζελένσκι: Το πρώτο βήμα για να νικήσει η Ουκρανία τη Ρωσία

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, θα βοηθήσει το Κίεβο να νικήσει τη ρωσική εισβολή, δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Είναι το πρώτο βήμα στην πορεία ένταξης στην ΕΕ που σίγουρα θα φέρει τη νίκη μας πιο κοντά. Ευχαριστώ τον @vonderleyen και κάθε μέλος (ΕΕ) για μια ιστορική απόφαση", έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ να εγκρίνουν την πρόταση την επόμενη εβδομάδα.

Αποφασιστικό βήμα προς τις μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά στη Μολδαβία, «η αξιολόγησή μας πηγαίνει σε γενικές γραμμές προς την ίδια κατεύθυνση όπως και για την Ουκρανία» ανέφερε.

Η Κομισιόν συνιστά στο Συμβούλιο να χορηγήσει στη Μολδαβία την ευρωπαϊκή προοπτική και το καθεστώς υποψήφιας χώρας «έχοντας υπόψη ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει μια σειρά περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων», διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Μολδαβία έκανε αποφασιστικό βήμα προς τις μεταρρυθμίσεις, με σαφή εντολή από τους πολίτες της και βρίσκεται σε δρόμο υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Μολδαβία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής, η οικονομία και η δημόσια διοίκηση ειδικότερα απαιτούν σημαντικές βελτιώσεις.

Σχετικά με τη Γεωργία τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να της χορηγήσει την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά να επιστρέψει και να αξιολογήσει αν η Γεωργία πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, πριν της χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ και η διαδικασία υποβολής αίτησης διήρκεσε δέκα χρόνια προτού γίνει επίσημα δεκτή το 2013. Η τελική απόφαση για τη χορήγηση του καθεστώτος θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη.