Πράσινο φως για τη δόση των 748 εκατ. - Σε κίνδυνο τουρισμός, ναυτιλία
Kομισιόν για Ελλάδα

Πράσινο φως για τη δόση των 748 εκατ. - Σε κίνδυνο τουρισμός, ναυτιλία

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία διαπιστώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Ειδικότερα, η έκθεση υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση προσάρμοσε τις προτεραιότητες με υπεύθυνο τρόπο και κινητοποίησε ένα μεγάλο ποσό για μέτρα ρευστότητας στήριξη των εισοδημάτων, διατηρώντας όμως τη δέσμευση για τη διατήρηση μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη, όταν εκλείψουν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Επίσης, γίνεται αναφορά στην καλή δημοσιονομική θέση της χώρας και στο «πλεονέκτημα» των 34 δισ. ευρώ.

Παράλληλα όμως, επισημαίνοντας ότι, όπως και στις υπόλοιπες χώρες, η κρίση του κορονοϊού ανέτρεψε όλα τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, η έκθεση κρούει τον κώδωνα για μεγάλη ύφεση, με μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό και τη ναυτιλία, καθώς και για τον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας, της φτώχειας αλλά και για μείωση των μισθών.

Σημειώνεται πως η εαρινή πρόβλεψη της Επιτροπής το 2020 προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,7% το 2020, «με τον τουρισμό και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες - δύο πολύ σημαντικούς τομείς για την οικονομία της Ελλάδας - να αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα σκληρά, ενώ η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας ενδέχεται επίσης να μειώσει την εγχώρια ζήτηση».

«Οι μακροοικονομικές προοπτικές χαρακτηρίζονται από εξαιρετικό βαθμό αβεβαιότητας που σχετίζεται με τη διάρκεια της πανδημίας και τον οικονομικό της αντίκτυπο», αναφέρει ακόμα η έκθεση, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ένας «ελαφρυντικός παράγοντας στην εκτίμηση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με το κριτήριο του ελλείμματος το 2020».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η δόση των 748 εκατ. ευρώ αφορά στα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και περιλαμβάνουν τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η δεύτερη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είχε εκταμιευθεί μετά το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2019.