ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Μ. Σπυράκη: «Πράσινο φως» από τον Επίτροπο Τζεντιλόνι για την υπογειοποίηση των καλωδίων με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Πράσινο φως» από τον Επίτροπο Τζεντιλόνι για την υπογειοποίηση των καλωδίων με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα μέτρα που αποσκοπούν στην υπογειοποίηση εναέριων ηλεκτρικών καλωδίων συνάδουν με τους στόχους του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, απαντώντας  σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη για την ανάγκη υπογειοποίησης των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.

Η κ. Σπυράκη με την ερώτηση που κατέθεσε, ανάδειξε το θέμα της ανάγκης υλοποίησης υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι οποίες έχουν να κάνουν με την υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές της Ελλάδας. 

Στην απάντηση του ο Επίτροπος σημειώνει πως «ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης και την προώθηση της πράσινης μετάβασης· π.χ. το μέτρο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 37 % των συνολικών κονδυλίων του σχεδίου. Σε αυτή τη βάση, τα μέτρα που αποσκοπούν στην υπογειοποίηση εναέριων ηλεκτρικών καλωδίων ενδεχομένως να φαίνεται ότι συνάδουν με τους στόχους του μηχανισμού.»

Μεταξύ άλλων στην ερώτησή της η κ. Σπυράκη αναφερόταν στα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης που επέφεραν διακοπές παροχές ρεύματος σε Αττική και Εύβοια, εξηγώντας ότι η υπογειοποίηση θα μπορούσε να αποτελέσει οριστική λύση στο πρόβλημα, «ωστόσο εκτιμάται ότι η υπογειοποίηση των 240.000 χλμ. καλωδίων σε όλες τις πόλεις και τους οικισμούς της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ».

Στην ερώτησή της η κ. Σπυράκη ερωτούσε την Επιτροπή εάν «υπάρχει δυνατότητα να υπαχθεί μέρος ή το σύνολο του έργου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης με δεδομένη την υψηλή συσχέτισή του με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών και της προστασίας τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», καθώς και εάν «υπάρχουν έργα στην ΕΕ που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους για την συγκατασκευή υπογείου δικτύου ηλεκτρισμού με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και θα μπορούσαν σχετικά έργα να υλοποιηθούν στην Ελλάδα».

Στην απάντησή του ο Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι σημείωσε ότι «ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης και την προώθηση της πράσινης μετάβασης· π.χ. το μέτρο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 37 % των συνολικών κονδυλίων του σχεδίου. Σε αυτή τη βάση, τα μέτρα που αποσκοπούν στην υπογειοποίηση εναέριων ηλεκτρικών καλωδίων ενδεχομένως να φαίνεται ότι συνάδουν με τους στόχους του μηχανισμού».

«Τα ταμεία της πολιτικής για τη συνοχή μπορούν να στηρίξουν επενδύσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης των ταμείων, εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές να επιλέγουν και να υλοποιούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα σύμφωνα με τις προτεραιότητες που ορίζονται στα προγράμματα. Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για πιθανά κοινά έργα υπόγειων δικτύων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών που συγχρηματοδοτούνται από τα ταμεία της πολιτικής για τη συνοχή» κατέληξε ο κ.Τζεντιλόνι.