«Πρασίνισαν» μεγάλες πόλεις, «παρηγοριά» για τον Μακρόν η νίκη στη Χάβρη
Γαλλία - Δημοτικές Εκλογές

«Πρασίνισαν» μεγάλες πόλεις, «παρηγοριά» για τον Μακρόν η νίκη στη Χάβρη

Οι μεγάλοι νικητές των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία θεωρούνται οι Πράσινοι οι οποίοι κατάφεραν να κερδίσουν μια σειρά μεγάλων και μεσαίων δήμων, όπως της Λυών, του Στρασβούργου, του Μπορντό, την ώρα που ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Φίλιπ «διέσωσε» το κόμμα του προέδρου Μακρόν από πανωλεθρία, κερδίζοντας το δήμο της Χάβρης. 

Συγκεκριμένα, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Γαλλίας, ο οποίος λόγω του κορονοϊού είχε αναβληθεί, η Λυών η τέταρτη σε μέγεθος πόλης της Γαλλίας, θα έχει δήμαρχο τον Πράσινο Γκρέγκορι Ντουκέτ, που κατάφερε να κερδίσει τον πρώην σοσιαλιστή ιστορικό δήμαρχο Μπερνάρ Κολόμπ, που διετέλεσε και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Μακρόν και ήταν από τους ιδρυτές του κόμματος του Γάλλου προέδρου.

Στο Μπορντό ο οικολόγος Πιερ Ουμίκ κέρδισε με το 46,8% το δεξιό απερχόμενο δήμαρχο Ζεράρ Φλοριάν, που πήρε 43,2%.

Οι Σοσιαλιστές από την πλευρά τους διατηρούν τα περισσότερα προπύργια τους και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα Παρίσι με την νυν δήμαρχο Αν Ινταλγκό αλλά και την Τουλούζη. H Ινταλγκο επανεκλέχθηκε για δεύτερη φορά δήμαρχος του Παρισιού με περίπου το 50%, ενώ η δεξιά Ρασίντα Ντατί των Les Républicains περιορίστηκε στο 32% και η Ανιες Μπιζόν, που στηρίχθηκε από την La République en Marche του Μακρόν, πήρε μόλις το 16%. Η νίκη της Ινταλγκό αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον Μακρόν, που μόλις πριν από έναν χρόνο έτρεφε ελπίδες πως θα κερδίσει την πρωτεύουσα.

Μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας για τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν η νίκη του πρωθυπουργού της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ στη πόλη της Χάβρης. 

Σύμφωνα με το TF1/LCI TV, επικράτησε των αντιπάλων του με ποσοστό 58,8% των ψήφων. «Είμαστε χαρούμενοι στη Χάβρη, θα γιορτάσουμε αυτήν τη νίκη», είπε ο Φιλίπ.

Το γαλλικό Σύνταγμα επιτρέπει στον Φιλίπ να ορίσει έναν αναπληρωτή στον δημαρχιακό θώκο όσο εκείνος θα παραμένει πρωθυπουργός, όμως η νίκη του εγείρει ερωτήματα για το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Γάλλο πρωθυπουργό για μια «όμορφη νίκη» στις σημερινές δημοτικές εκλογές στη Χάβρη, έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο της προεδρίας.

Τέλος, το ακροδεξιό κόμμα National Rally κέρδισε την πόλη Περπινιάν, στη νότια Γαλλία κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κέρδισε για πρώτη φορά μια πόλη με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Ο Λουί Αλιό, ο πρώην σύντροφος της Λεπέν επικράτησε στον β' γύρο με ποσοστό 54% των ψήφων έναντι 46% του συντηρητικού δημάρχου Ζαν Μαρκ Πουζόλ. 

AP Photo/Michel Spingler