Πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Υπό τους ήχους του εμβατηρίου «Μακεδονία Ξακουστή» που έπαιξε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και η μπάντα του Στρατού ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κινητοποίηση 1.600 αστυνομικών. Σε απόσταση κρατήθηκαν από την πλατεία Συντάγματος οι πολίτες, καθώς βρίσκονταν εκεί μόνο όσοι είχαν πρόσκληση. Για διαχρονικό μήνυμα της ελευθερίας μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος.

παρέλαση

Ειδικότερα, στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν μόνο πολίτες που είχαν πρόσκληση, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος των παρευρισκόμενων που ήθελαν να δουν τις ένοπλες δυνάμεις να παρελαύνουν παρέμεινε στην οδό Βουκουρεστίου επί της οδού Πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε πως «οι Έλληνες, θα υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία μας αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να την επιβουλευθεί». Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της ΑΟΖ λέγοντας ότι «θα υπερασπιζόμαστε, με αποκλειστικό γνώμονα την Ιστορία, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την Εθνική μας Κυριαρχία, το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Πατρίδας μας, υπενθυμίζοντας προς καθέναν ότι είναι και Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

παρέλαση

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο μήνυμά του ανέφερε πως «οι Ένοπλες δυνάμεις είναι εδώ, για να προστατεύουν την ανεξαρτησία και την εθνική ακεραιότητα της χώρας, προσπαθώντας να διατηρήσουν την ειρήνη στην περιοχή».

«Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι πρέπει να παρακολουθούμε την ιστορία, να την κοιτάμε και να διδασκόμαστε από αυτή. Σήμερα εμπνεόμαστε από τους ήρωες της επανάστασης που μας έδωσαν τη δυνατότητα να ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα», ανέφερε ακόμα.

παρέλαση

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στο Σύνταγμα υπό το «Μακεδονία Ξακουστή»:

Υπό θερμά χειροκροτήματα παρέλασαν και οι άντρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού, οι οποίοι τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» αφού πέρασαν από τους επισήμους και βρέθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου:

παρέλαση

Σημειώνεται ότι έντονοι ήταν οι φόβοι της κυβέρνησης για ενδεχόμενες αντιδράσεις, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα με τις έντονες αποδοκιμασίες στις σημερινές μαθητικές παρελάσεις, ακόμα και των ομογενών της Αυστραλίας, στην επίσκεψη του Γιώργου Βαρεμένου και οι ακυρώσεις επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου (Ν. Παππά, Κ. Παπακώστα) διαμορφώνει ένα σκηνικό έντασης.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην Αθήνα βρέθηκαν επί ποδός 1.600 αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι περιοχές πέρα από Θεσσαλονίκη και Αττική που θεωρούνται «κόκκινες» ήταν της Πάτρας, Κατερίνης, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, και μερικές άλλες.