Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 16:45

-A +A

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του νέου Αρχηγού του ΓΕΝ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 16:45
Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του νέου Αρχηγού του ΓΕΝ
-A +A

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Σχολή Ναυτικών Δοκιμών στον Πειραιά η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με τον Ναύαρχο Νικόλαο Τσούνη να παραδίδει στoν Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη (ΠΝ).

Ο κ. Τσούνης στην ημερήσια διαταγή του έκανε αρχικά μια αναδρομή στην καριέρα του όπου κατέληξε λέγοντας: «απέρχομαι πλήρης, με ήσυχη τη συνείδηση μου ότι υπηρέτησα πάντοτε τις αρχές και τις αξίες του Πολεμικού Ναυτικού με σταθερότητα και πίστη». Παράλληλα εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το προσωπικού του ΠΝ και το ευχαρίστησε για την στήριξη του και για τον άψογο επαγγελματισμό του. «Είμαι βέβαιος πως αν απαιτηθεί θα επιχειρήσετε όπως έχετε εκπαιδευτεί και αλίμονο σε αυτόν που παρανόησε την ψύχραιμη στάση σας και την εξέλαβε ως αδυναμία, θα εκπλαγεί δυσάρεστα», είπε απευθυνόμενος προς τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ο απελθόντας ΑΓΕΝ.

Ο κ. Τσούνης ευχαρίστησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, για την συνεργασία τους και τον προέτρεψε να συνεχίσει την προσπάθεια για ταχεία ενεργοποίηση των ναυτικών εξοπλιστικών προγραμμάτων αναφέροντας χαρακτηριστικά τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, την πρόσκτηση συγχρόνων τορπιλών βαρέως τύπου και την πρόσκτηση νέων φρεγατών και κορβετών καθώς και ναυτικών ελικοπτέρων. «Η ενίσχυση του Στόλου είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη. Όλες οι εν δυνάμει απειλές της χώρας σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον και επιτάσσουν την κατά προτεραιότητα ενδυνάμωση της ναυτικής αποτρεπτικής δυνατότητας μας», υπογράμμισε ο κ. Τσούνης.

Τέλος, ο κ. Τσούνης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο κ. Πετράκη στα νέα του καθήκοντα σημειώνοντας πως η επαγγελματική του επάρκεια και οι ικανότητες του εγγυώνται πως το «καράβι θα πλεύσει στην σωστή ρότα».

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης (ΠΝ) τόνισε αρχικά πως η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του αποτελεί ύψιστη τιμή και πως έχει πλήρη επίγνωση του καθήκοντος και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει.

Στην συνέχεια ο ΑΓΕΝ σημείωσε πως οι προκλήσεις του γεωπολιτικού μας περίγυρου και η περιφερειακή αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αναδεικνύουν το Πολεμικό Ναυτικό σε ένα από τους κρισιμότερους παράγοντες εθνικής ισχύος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων των εθνικών μας συμφερόντων και γεωπολιτικών μας επιδιώξεων.

Ο κ. Πετράκης έθεσε ως στόχο για την περίοδο που ακολουθεί τη μεγιστοποίηση της αποτρεπτικής ισχύος του Στόλου, με αναγκαίες συνιστώσες την επιχειρησιακή εκπαίδευση και την αύξηση της διαθεσιμότητας μονάδων και μέσων. Αναφορικά με το προσωπικό του ΠΝ ο κ Πετράκης τόνισε πως σκοπεύει στην βέλτιστη αξιοποίηση του με πνεύμα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας, με ενδιαφέρον στις ανάγκες και στα προβλήματα του, χωρίς όμως εκπτώσεις σε θέματα πειθαρχίας, επαγγελματισμού και αφοσίωσης στο καθήκον. Επιπρόσθετα, ο ΑΓΕΝ σημείωσε πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη η προώθηση των εξοπλιστικών αναγκών για να εξασφαλιστεί η αποτρεπτική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού τα επόμενα χρόνια.

Κλείνοντας ο κ. Πετράκης ευχαρίστησε τον απερχόμενο ΑΓΕΝ για το ναυτικό που του παραδίδει και δήλωσε πως αποτέλεσε τιμή για αυτόν να υπηρετήσει υπό τις διαταγές του.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες ξένων κρατών, μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ε.Δ και Σ.Α και αντιπροσωπείες σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα