Πρ. υπουργός Βιομηχανίας Κίνας: Απέχουμε 30 χρόνια από το να γίνουμε κυρίαρχη εμπορική δύναμη

Πρ. υπουργός Βιομηχανίας Κίνας: Απέχουμε 30 χρόνια από το να γίνουμε κυρίαρχη εμπορική δύναμη

Ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας Μιάο Γουέι υποστηρίζει ότι η χώρα του απέχει τουλάχιστον 30 χρόνια από το να γίνει μια «κυρίαρχη εμπορική δύναμη», παρά το γεγονός Ευρώπη και οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο απέναντι στο φάσμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Γουέι, το Πεκίνο διαθέτει μεν τις πιο ολοκληρωμένες βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού στον κόσμο και έχει καταξιωθεί τα τελευταία χρόνια, ως κορυφαία χώρα παραγωγής, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω. 

Μιλώντας στο Reuters, ο πρώην υπουργός είπε ότι ανασταλτικός παράγοντας για την Κίνα είναι η μεγάλη εξάρτηση των βιομηχανιών της από τις ΗΠΑ για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως οι ημιαγωγοί.

«Σημαντικά σημεία της παραγωγής εξακολουθούν να έχουν αδυναμίες, όπως το γεγονός ότι οι βασικές τεχνολογίες βρίσκονται στα χέρια άλλων και ο κίνδυνος να δεχθείς ένα καθοριστικό χτύπημα είναι μεγάλος και μπορεί να σπάσει βασικά σημεία της αλυσίδας παραγωγής, δήλωσε ο Γουέι ο οποίος διετέλεσε υπουργός Βιομηχανίας και Πληροφορική της Κίνας για μια δεκαετία πριν αποχωρήσει πέρυσι.

Yao Jianfeng/Xinhua via AP