8ος χρόνος, ημέρα 2479η
Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022

Power of Siberia: Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου Ρωσίας - Κίνας

Power of Siberia: Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου Ρωσίας - Κίνας
Shutterstock

Στο τελικό στάδιο της κατασκευής του πρώτου αγωγού που μπορεί να στείλει αέριο από τη Σιβηρία στη Σαγκάη, βρίσκονται Ρωσία και Κίνα. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο έργο με την ονομασία «Power of Siberia», το οποίο έχει ξεκινήσει μερικώς τη λειτουργία του από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το τελικό νότιο τμήμα του αγωγού πρόκειται να ξεκινήσει τις παραδόσεις το 2025.

Οι κρατικές εταιρείες ενέργειας, Gazprom και η China National Petroleum Corp., κατασκευάζουν τον αγωγό εδώ και περίπου οκτώ χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει την απειλή να χάσει τις αγορές φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία ενώ η Κίνα προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της, με το Πεκίνο να αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αν και η Ρωσία φέρεται να έχει επενδύσει 55 δισ. δολάρια στη συμφωνία της για τον αγωγό με την Κίνα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ανήλθαν συνολικά σε μόλις 3,81 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με κινεζικά στοιχεία τον Ιούνιο.

Το φυσικό αέριο παραμένει ένα μικρό κλάσμα των εισαγωγών ενέργειας της Κίνας, οι οποίες είναι κυρίως αργού πετρελαίου.

Οι δύο χώρες έχουν συζητήσει την κατασκευή πρόσθετων αγωγών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα διέρχεται από τη Σιβηρία μέσω της χώρας της Μογγολίας. Επιπλέον, Κίνα και Ρωσία συνεργάζονται για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, με δηλώσεις των προέδρων των δύο χωρών για κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών στην Κίνα.

Σημειώνεται επίσης ότι μεγάλο μέρος της ενεργειακής κάλυψης της Κίνας προέρχεται από τον άνθρακα ωστόσο η χώρα αύξησε τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις της Δύσης και τη διεθνή προσπάθεια μετάβασης σε ΑΠΕ.

Πηγή: CNBC