Πούτιν: Την 1η Ιουλίου η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση

Πούτιν: Την 1η Ιουλίου η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να παρατείνει την παραμονή του στο Κρεμλίνο για δύο ακόμη θητείες, θα γίνει την 1η Ιουλίου, όπως μετέδωσε το Reuters.

Αρχικά η ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση είχε προγραμματισθεί για τις 22 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει πως οι συνταγματικές τροπολογίες που αφορούν στη συνταγματική αναθεώρηση και οι οποίες είχαν εγκριθεί από την ρωσική βουλή και το Συνταγματικό Δικαστήριο, μηδενίζουν τις προηγούμενες θητείες του Ρώσου προέδρου και του δίνουν την δυνατότητα να επανεκλεγεί για δύο ακόμη συνεχόμενες θητείες έως το 2036.

«Ελπίζω πραγματικά ότι οι πολίτες της χώρας θα συμμετάσχουν ενεργά στην ψηφοφορία για τις τροποποιήσεις του συντάγματος», δήλωσε ο Πούτιν, του οποίου η τρέχουσα θητεία λήγει το 2024.

Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι η 1η Ιουλίου είναι κατάλληλη και άψογη από νομικής απόψεως, για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας και πως μέχρι την διεξαγωγή της, οι Ρώσοι θα έχουν την δυνατότητα να καθορίσουν την στάση τους απέναντι στη συνταγματική αναθεώρηση, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με το Reuters οι επικριτές απέρριψαν την ψηφοφορία ως «συνταγματικό πραξικόπημα» το οποίο φοβούνται ότι θα υπάρξει νοθεία και προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να μείνουν μακριά ή να απορρίψουν τις προτεινόμενες αλλαγές.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP