7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Πούτιν: Περισσότερο αέριο στην ΕΕ όταν εγκριθεί το Nord Stream 2

Πούτιν: Περισσότερο αέριο στην ΕΕ όταν εγκριθεί το Nord Stream 2
Ap Images

Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 2 - μόλις λάβει το «πράσινο φως» από τη Γερμανία, διεμήνυσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο αγωγός, που χρηματοδοτείται από τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom που ανήκει στο Κρεμλίνο και τους Ευρωπαίους εταίρους του, αναμένεται να λάβει πιστοποίηση από γερμανική ρυθμιστική αρχή για να ξεκινήσει τις εμπορικές πωλήσεις φυσικού αερίου, αν και η διαδικασία έγκρισης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου είναι αντιμέτωπες με έλλειμμα 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου», είπε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «αυτό συνέβη παρότι η Ρωσία αύξησε πρόσφατα τις εξαγωγές της σε φυσικό αέριο.»

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει την πλήρωση της δεύτερης γραμμής του Nord Stream 2 με αέριο το Δεκέμβριο.

Από πλευράς του την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ ανέφερε ότι «η πρώτη γραμμή γέμισε με αέριο, απέμεινε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση. Ξεκινάω από το ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής. Για τη διαδικασία (πιστοποίησης) απέμειναν τέσσερις μήνες. Το deadline, όπως λένε, είναι στις 8 Ιανουαρίου»

Ο Τσιζόφ πρόσθεσε ότι αν οι γερμανικές αρχές θέλουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία πιστοποίησης νωρίτερα, αυτό θα είναι προς όφελος των τελικών καταναλωτών.