7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Πούτιν - Μπάιντεν: Σκηνές χάους ανάμεσα στους δημοσιογράφους

Πούτιν - Μπάιντεν: Σκηνές χάους ανάμεσα στους δημοσιογράφους
Πηγή φωτ. Twitter

Στη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελβετία είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, ενώ, σύμφωνα με το CNN, υπάρχουν αναφορές για χαοτικές σκηνές ανάμεσα στους δημοσιογράφους.

«Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν, φώναζαν ο ένας στον άλλον να φύγει από τη μέση, αλλά κανένας δεν το έκανε... Και οι δύο Πρόεδροι παρακολουθούσαν τον τσακωμό των δημοσιογράφων μπροστά τους. Φαίνονταν να διασκεδάζουν. Σε κάποια φάση, ο Μπάιντεν έγειρε προς την ερμηνεύτρια, της είπε κάτι και χαμογέλασε». Τα παραπάνω περιέγραψε η ανταποκρίτρια του Λευκού Οίκου και δημοσιογράφος του Politico, Anita Kumar.

Οι δημοσιογράφοι φάνηκαν να εμποδίζουν κάμερες να τραβήξουν πλάνα ενώ άλλα άτομα μιλούσαν μεταξύ τους καθώς οι δύο πρόεδροι προσπαθούσαν να κάνουν τις εναρκτήριες παρατηρήσεις τους. Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση έγινε εξαιρετικά τεταμένη μεταξύ των δύο ανταποκριτών τύπου από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σύμφωνα με την επικεφαλής του CNN, ανταποκριτή του Λευκού Οίκου, Kaitlan Collins.

Εν μέσω «ψυχρού» κλίματος η μαραθώνια συνάντηση Μπάιντεν, Πούτιν - Δεν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου

Η σύνοδος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ομόλογο του πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε με μια χειραψία και μια φωτογραφία με τον οικοδεσπότη πρόεδρο της Ελβετίας στη μέση, στην τοποθεσία Villa La Grange, δίπλα στη Λίμνη της Γενεύης φέρνοντας στο νου αναμνήσεις από την αντίστοιχη σύνοδο στην ίδια τοποθεσία των Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1985.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέφθασε στη Γενεύη με το προεδρικό αεροσκάφος Ilyushin Il-96, προερχόμενος από το Σότσι, και έχει μεταβεί ήδη στη Villa La Grange. Οι δύο πρόεδροι συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών τους, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς από άλλους αξιωματούχους. Ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στον Πούτιν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ότι η δια ζώσης συνάντηση είναι χρήσιμη. «Όπως είπα έξω (κατά τη διάρκεια των φωτογραφιών), κάθε συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο είναι χρήσιμη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ξέρω ότι έχετε κάνει ένα μακρύ ταξίδι και έχετε πολλή δουλειά», είπε ο Πούτιν. «Ωστόσο, στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας και ΗΠΑ έχουν συσσωρευτεί πολλά ζητήματα που κατέστησαν απαραίτητη αυτή τη συνάντηση», πρόσθεσε.

Η σύνοδος αναμένεται να διαρκέσει 4 με 5 ώρες, με συζητήσεις πάνω σε θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, οι επιθέσεις χάκερ και οι παρεμβάσεις σε εκλογές. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, σε ένδειξη των τεταμένων σχέσεων, δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτήν γεύματα, ενώ οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου αντί για μία κοινή.

«Δεν αναμένουμε και σπουδαία αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση αυτή», σχολίασε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος εντός του αεροπλάνου του Προέδρου, εν πτήσει προς τη Γενεύη.